Afbeelding

Cultuurfabriek: ‘Laat Cultuur Bloeien!’

Cultuur Kunst & Cultuur

Nu Het Weekend van Voorschoten moest worden afgezegd, en daarmee ook de Cultuurmarkt, trapte de Cultuurfabriek onlangs zelf het nieuwe seizoen af met een flyeractie op het Treubplein. Na een periode van stilte start ook de cultuur weer. ‘En de Cultuurfabriek wil cultuur hoger op de politieke agenda’, zeggen Murielle Jonk (PR) en Maria Huijts, werkgroep belangenbehartiging. Daarom zijn alle politieke partijen benaderd.

‘De politiek is nu bezig met het schrijven van het programma voor de verkiezingen’, zeggen de dames. ‘Hoe mooi zou het zijn als de lokale cultuur daarin een prominente plek krijgt. Daarom zijn we de campagne ‘Laat cultuur bloeien’ gestart. De partijen hebben een uitnodiging gekregen met een infographic en een brief met onze doelstellingen. Die zijn verbonden aan twee hoofdthema’s: cultuurparticipatie en school & omgeving. Ons doel is om een omgeving te creëren waar iedereen mee kan doen en waar de link gelegd wordt tussen cultuuronderwijs op scholen en de mogelijkheden van cultuur beleven in je eigen omgeving.

Binnenkort gaan we in gesprek maar vooralsnog zijn de reacties positief’, gaan de dames verder. ‘Kijk, niet alles hoeft extra geld te kosten. Op onze basisscholen wordt bijvoorbeeld veel aan cultuur gedaan, maar soms mist de verbinding met lokale organisaties nog. Sinds kort is Voorschoten aangesloten bij ‘Verwonder om de hoek’, een regionale culturele organisatie en daar zijn we natuurlijk blij mee. In gesprek met wethouder Paul de Bruijn hebben we aangegeven dat er wel meer verbinding moet komen met lokale organisaties. Stel dat tijdens een optreden op een school een kind over heel wat talent beschikt, hoe leuk is het dan om door te stromen naar een lokale vereniging. Daarnaast hebben we regelmatig een ‘open podium’ waar iedereen ervaring kan opdoen met optredens. Combineer dat en laat cultuur bloeien!

Cultuur coördinator
Wij vinden dat cultuur net zo belangrijk is als sport. Iedereen moet mee kunnen doen’, zeggen Murielle en Maria. ‘Er is inmiddels een sportcoördinator aangesteld en er komt over twee jaar ook een cultuur coördinator. Voorschoten is een levendig dorp, dat moeten we vooral zo houden en cultuur speelt daarbij zeker een rol. Bij de Cultuurfabriek zijn 35 organisaties en personen aangesloten. In 2019 hadden we meer dan 100 activiteiten in het dorp, exclusief de activiteiten in het filmtheater en de bibliotheek. Dat is echt veel.

Drive
Natuurlijk heeft bijna alles anderhalf jaar stilgelegen maar het begint nu weer te komen. Tijdens de afgelopen periode was er veel drive onder de leden van de Cultuurfabriek om cultureel bezig te blijven en die drive is er nog steeds.
Zo kregen we onlangs het verzoek van een demente inwoner voor een vioolconcert. Dan brengen wij een violist in contact met de aanvrager en het concert kon worden gerealiseerd.

Het gaat er niet om dat we geld van de gemeente vragen, het gaat erom dat we er samen voor de Voorschotense gemeenschap zijn. Of dat nou sport of cultuur is, beiden hebben een maatschappelijke functie. Dat is een stukje bewustwording, dat mensen in hun eigen dorp op deze manier door cultuur verbonden kunnen worden.’

Gietertjes
Om de campagne kracht bij te zetten worden de komende tijd rode gietertjes uitgedeeld aan mensen die zich voor de cultuur inzetten. Burgemeester Stemerdink kreeg onlangs het eerste uitgereikt. ‘Er zitten zaadjes in die met genoeg water gaan bloeien, net als de cultuur als je er maar aandacht aan geeft!’, besluiten Maria en Murielle.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Cyberaanval op gemeente afgeslagen 17 minuten geleden
In mei en juni komt de bodyscan weer naar Drogisterij De Pauw van eigenaresse Veronica de Smit. Inschrijven kan vanaf nu. Foto: VSK
Ook dit jaar de bodyscan bij Drogisterij De Pauw 3 uur geleden
Afbeelding
Kasteel Duivenvoorde is weer open met een nieuwe expositie 3 uur geleden
De Cirkelbus verzorgde weer een kleurrijke tocht voor abonnees.
Naar de bollen: de Cirkelbus reed vier keer 4 uur geleden
Afbeelding
Kinderpartijtje in het filmtheater 19 uur geleden