Logo voorschotensekrant.nl
Foto:

Zomer 2021 “ kom van de schommel af”

(Column Reza Farsi in de Voorschotense Krant van 25 september)

Eind vorige jaar zei iemand nog; wat nou als dit een trailer is van 2021? En ja. Dat leek blijkbaar wel het geval. Hoe naar 2020 ook was, 2021 bleek een jaar te zijn van verlies, verdriet en onzekerheden. Als praktijkhouder van ruim paar duizend patiënten, zie ik dagelijks veel mensen en kan daardoor zeggen dat ruim 80% wel wat naars heeft meegemaakt. Maar goed, laten we dan 2021 voor ons zelf afronden en al voorbereidend en optimistisch richting 2022 gaan. Iemand zei laatst nog tegen me; “piekeren is net als schommelen. Je bent wel bezig, maar je komt niet van je plaats.”

Dus het is tijd van de schommel af te stappen en door te gaan.

Ik ben zelf persoonlijk weer na een lange tijd begonnen met sporten, dagelijks bewegen, met de fiets ipv de auto. Het valt me op dat sinds ik dat doe, ik me veel beter en fitter voel. Heb meer energie en een veel betere conditie. Laats in de sportschool werd ik tijdens bankdrukken geconfronteerd door iemand die zei; zomer is bijna voorbij he?! Haha. Ik reageerde met; ik train voor de wintersport. ?? bewegen moet namelijk niet seizoengebonden zijn. Nou snap ik wel dat de jongeren vooral voor de zomer hun sixpack zichtbaar willen maken en dames bikini klaar, maar sporten is veel meer dan dat. Tijdens het sporten komen er veel hormonen vrij, maar oa. Ook Endorfine; deze zorgt voor een gelukzalig en euforisch gevoel en vermindert pijn. Daarom wordt het ook wel een natuurlijke feel good drug genoemd.

Sporten helpt tegen stress, stress wordt deels vaak veroorzaakt door piekeren. Door intensief te bewegen/ sporten doorbreek je je piekergedrag en de denkstroom. Je focust je even op wat anders.

Sporten helpt je beter slapen, door het sporten wordt ook serotonine aangemaakt. Je lichaam maakt hiervan vervolgens het slaaphormoon melatonine van, waardoor je beter slaapt.

En door sporten ontmoet je nieuwe mensen! Dat maakt het gezellig en daardoor motiveer je elkaar om door te gaan.

Dus kom af van de schommel! En volgens een van mijn lieveling quotes; “Stop waiting for things to happen, go out and make them happen! 

Meer berichten