Afbeelding
Foto: Tjapko de Heus

Hoe ziet plan B er uit?

Algemeen

(column Ron Vonk in de Voorschotense Krant van 25 september)

In mijn bijdrage van vorige maand was ik positief gestemd door een bericht van een cliënt die een belangrijke loopbaancoaching met succes voltooid had. Vandaag had ik dubbele gevoelens toen ik een mail van Dora las met de mededeling dat het UWV haar voor 100% arbeidsongeschikt had beoordeeld. Ik begreep haar opluchting. Ze had ruim een jaar gestreden tegen onbegrip bij bedrijfsartsen die niet de moeite namen om haar verhaal serieus te onderzoeken. Ook was ze een van de velen waarvan een behandeling niet kon starten vanwege corona. Ondertussen namen de klachten toe en bleef ze proberen via vrijwilligerswerk werkritme op te bouwen. Echter telkens moest ze na enige tijd weer de handdoek in de ring gooien, hetgeen haar zelfvertrouwen geen goed deed.
Hoe had het anders gekund? Het ging eigenlijk al mis toen Dora 10 jaar geleden vanuit Frankrijk naar Nederland verhuisde en niemand haar stimuleerde de Nederlandse taal te leren. Ze werkte lange tijd in een tomatenkwekerij en daarna in een bedrijf waar ze aan de lopende band slaatjes klaar maakte. Hier had je geen geschreven instructies voor nodig. Gewoon afkijken hoe de mensen naast je het doen. Thuis was ze in alles afhankelijk van haar Franse partner die wel redelijk goed Nederlands sprak. Toen haar armen en polsen door langdurige overbelasting niets meer konden verdragen kwam het besef dat een redelijke beheersing van de Nederlandse taal onmisbaar was voor het verkrijgen van werk en om ook zelf je zaakjes te kunnen regelen.
Ik kom steeds vaker mensen tegen die uitgevallen zijn met fysieke klachten en weinig perspectief hebben op herstel daarvan. Voor hen die beschikken over over voldoende communicatieve vaardigheden en ook digitale vaardigheden, is er meestal wel een goed alternatief te vinden, al dan niet met een gerichte bijscholing. Voor hen die zich in woord en/of geschrift maar moeizaam kunnen uitdrukken geldt vaak ook dat ze een eenzijdige werkervaring hebben en eerst daarin een inhaalslag moeten doen. Houdt daarom je vakbekwaamheid op orde en denk na over een plan B voor het geval dat je perspectief op de arbeidsmarkt minder goed wordt.

Ron Vonk, loopbaanadviseur

Nieuws overzicht

Afbeelding
Staking Sleutelstad is voorbij 16 uur geleden
GroenLinks raadslid Corine Ilic.
GroenLinks blij met inzicht: Geen flexwoningen Geestwoningpad 16 uur geleden
Vorig jaar werden de Voorschoten Awards voor het eerst uitgereikt. De nominaties voor dit jaar gaan binnenkort van start. Foto: PR
De nominaties voor de Voorschoten Awards starten 17 uur geleden
Tijdens een drukbezochte receptie nam Berno Gerts afscheid van zijn patiënten. Hier wordt hij geflankeerd door vertegenwoordigers van de stichting Pertolongan, Marlies Greve en Percy Ruben. Foto: PR
Huisarts Berno Gerts na 30 jaar met pensioen 19 uur geleden
Afbeelding
Boekpresentatie bij Stoomtrein Katwijk Leiden 21 uur geleden