Afbeelding

Presentatie ‘Het Indische Kookschrift van Oma Miet’

Algemeen

Marc Tierolf in gesprek met Vilan van de Loo over ‘Het Indische Kookschrift van Oma Miet’

Door: Nico Fennes | Life In Letters
Foto’s: Mo van der Werf

Zondagmiddag 24 oktober presenteerde Marc Tierolf ‘Het Indische Kookschrift van Oma Miet’. Dat geheel in sfeer met krontjong muziek, kwee lapis, spekkoek, risolles en rozensiroop. Vanwaar dit kookboek met gerechten uit de Indische keuken? Voordat Marc het eerste boek overhandigde aan zijn zoon René, werd hij daar uitvoerig door schrijfster Vilan van de Loo over bevraagd.

Marc bereidt de authentieke Bataviaanse gerechten zoals oma Miet dat 100 jaar geleden deed. Oma Miet is Marcs overgrootmoeder, in 1900 te Batavia geboren. Vanaf 1922 bakte zij verschillende Indische lekkernijen die zeer bekend waren in Batavia. Naast het bakken van spekkoeken, moskovisch, mokkataart en andere koeken begon zij in 1946 een rantangservice. Een rantang is een houder met 4 of 5 gestapelde emaille pannetjes. De rijst ging in het onderste pannetje en de rest van de gerechten in de pannetjes daarboven. Grote pannen stonden er op de anglo’s aan de zijkant van het huis. Wanneer de gerechten klaar waren, werden de rantangs gevuld en per betjak door heel Batavia rondgebracht. Oma Miet verzorgde 100 van dergelijke rantangs per dag. De gerechten hield zij bij in haar kookschriftjes.

Die kookschriftjes zijn de basis voor ‘Het Kookschrift van Oma Miet’ geweest. Het bijzondere aan dit boek is dat de Indische gerechten volledig authentiek zijn. Zelfs de omslag ziet er hetzelfde uit als het afgesleten en met plakband bij elkaar gehouden kookschrift van vroeger. Het is zo identiek gemaakt dat het lijkt alsof de kookschriftbundel direct uit oma Miets keuken komt.

Marc is er trots op dat hij op deze manier de culinaire erfenis van zijn oma kan doorgeven. Door het uitgeven van het kookschrift gaat zijn droom in vervulling. Met dit kookboek vol originele recepten, schitterende foto’s en achtergrondverhalen laat hij iedereen meegenieten van ‘de echte Indische smaak’. Het boek had meteen veel aftrek. Na de presentatie in het verenigingsgebouw van de VOV gingen vele liefhebbers met het boek de deur uit. Het boek is te bestellen via info@omamiet.nl

Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Volleybalrecreanten Gemini Kangeroes zoeken sociale spelers 12 uur geleden
Jan Spit (l) en Hans Dijksterhuis organiseren ook dit jaar het Voorschoten Open op 25 mei. Foto: VSK
13e editie Voorschoten Open Golf op zaterdag 25 mei 18 uur geleden
Afbeelding
Depressievereniging afdeling Leiden heeft ruimte voor nieuwe deelnemers!! 18 uur geleden
Na nog veel spannende momenten in het laatste kwart bleef de eindstand onbeslist, wat voor de blauwen toch als winst voelde!
Meisjes Forescate MO 12-4 spelen gelijk tegen Zoetermeer 19 uur geleden
Isis en Lisanne wonnen de dubbel.
Forescate 1 haalt met 6-0 de eerste overwinning binnen 19 uur geleden