Afbeelding

Alliantie: Gemeentebeleid inzake vrijwilligerswerk kan scherper

Algemeen Regio nieuws

Vrijwilligers in Voorschoten voelen zich gewaardeerd door de gemeenschap, maar de ondersteuning vanuit de gemeente kan stukken beter. Dat blijkt uit de jongste aflevering van “De Stem van Voorschoten”, de maandelijkse online enquête van de Alliantie Burgers Voorschoten.

door: Wilco Vertegaal namens Alliantie Burgers Voorschoten

Ongeveer een derde van de deelnemers heeft wel eens als vrijwilliger te maken gehad met de gemeente. Opvallend genoeg verliep dat bij vrijwilligers uit de culturele sector vrijwel altijd goed, maar in alle andere sectoren vrijwel altijd niet goed. Zit daar ergens een bias bij de gemeente?

Op het gebied van beleid is er een hoop te winnen. De maatregelen die we hadden voorgesteld in de enquête vond bijna iedereen een goed idee. Belastingvoordeel voor vrijwilligersorganisaties kan op de minste bijval rekenen, maar ook daar vindt nog altijd driekwart het wel een goed idee.
Het dekken van reis- en verblijfskosten of aansprakelijkheden en het bieden van opleidings- en professionaliseringstrajecten vinden de respondenten nog beter. Maar ze zijn niet of nauwelijks onderdeel van het huidige gemeentebeleid. Alles bij elkaar kan het gemeentebeleid een stuk scherper en intensiever.

Het vrijwilligerssteunpunt van stichting Voorschoten Voor Elkaar blijkt vrij goed bekend. Maar het wordt door nog geen kwart van de respondenten gebruikt, en de ervaringen zijn verdeeld. Ook daar valt dus nog een hoop te winnen.

Een uitgebreidere analyse is te vinden op onze website. Hoewel de resultaten een duidelijk beeld laten zien, viel de opkomst deze keer tegen (35 deelnemers). Zegt dat iets over de interesse in vrijwilligerswerk? Toch waren de conclusies glashelder, voor deze maand hopen we weer meer mensen te betrekken.

Enquête ‘Veiligheid rondom scholen’
Deze maand is het onderwerp “Veiligheid rondom scholen”. Al eerder bleek dat gezinnen met kinderen het verkeer als een groot probleem ervaren. In de enquête kijken we naar hoe deze situatie is rondom de scholen in ons dorp. Wat is goed geregeld, wat kan er beter, en vooral: hoe dan?Meedoen kan zoals altijd op onze website: www.alliantie-burgers-voorschoten.nl/stem.html. Invullen kan tot en met 5 november.

De Alliantie Burgers Voorschoten publiceert maandelijks de resultaten van De Stem van Voorschoten in de Voorschotense Krant

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant morgen in de bus en nu al online 6 uur geleden
Afbeelding
Fortgensschool schaakkampioen van district Leiden 7 uur geleden 1
Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 12 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 19 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 21 uur geleden