Afbeelding
Foto: Filmtheater Voorschoten

IDFA-Extended dit jaar ook in Filmtheater Voorschoten

Cultuur Kunst & Cultuur

Het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) opent op woensdag 17 november met Four Journeys. Deze wereldpremière is op hetzelfde moment ook in Filmtheater Voorschoten te zien. Nog drie andere hoogtepunten uit de IDFA-programmering en drie andere actuele films staan op het programma in de documentaireweek die het filmtheater organiseert van 17 t/m 28 november. Kaartjes kosten €8,50

Four Journeys is een intens persoonlijke film over de destructieve invloed van de in 1979 ingevoerde eenkindpolitiek op een Chinese familie. De naar Nederland geëmigreerde filmmaker Louis Yi Liu werd in 1986 geboren als illegaal tweede kind en bezoekt zijn familie in China.

Onder de noemer IDFA Extended zijn nog drie voorpremières te zien. De ruim 3,5 uur durende film Mr. Bachmann and His Class, van de Duitse Maria Speth is de winnaar van de Zilveren Beer en de publieksprijs van het filmfestival in Berlijn. Uit honderden uren aan opnamen monteerde Speth een monumentaal portret van een rasopvoeder. Met eindeloos veel geduld en humor leert Herr Bachmann zijn 12- tot 14-jarige leerlingen hoe je het leven met elkaar leeft. 

Bigger Than Us van Flore Vasseur laat jongeren zien die klimaatproblematiek en andere maatschappelijke problemen aanpakken. De wereldpremière van Turn Your Body to the Sun van Aliona van der Horst toont het ongelooflijke verhaal van een Sovjetsoldaat van Tataarse afkomst die in de Tweede Wereldoorlog gevangen werd genomen door de Nazi’s. Zijn dochter Sana probeert, via zijn dagboeken en verschillende persoonlijke en openbare archieven en registers, het spoor van haar zwijgende vader terug te volgen, om te begrijpen wat hem maakte tot de man die zij als kind kende.

De documentaireweek wordt compleet gemaakt met The Quest for Tonewood waarin vioolbouwer Gaspar Borchardt in de bossen van de Balkan op zoek gaat naar esdoorns om er een viool van te maken voor de wereldberoemde violiste Janine Jansen.

Martin Luther King vs. the FBI, onderdeel van IDFA, is een verbijsterend relaas waarin aan de hand van archiefbeelden, scènes uit Hollywoodfilms en het commentaar van historici, publicisten en betrokkenen, wordt onthuld hoe de FBI het imago van King publiekelijk probeerde te schaden vanaf eind jaren 50 tot aan het moment dat hij werd vermoord in 1968. 

Met zijn non-fictie bestseller ‘Het Verborgen Leven van Bomen’ laat boswachter Peter Wohlleben de verborgen wereld van de bossen zien, het zogenaamde ‘Wood Wide Web’ van bomen die met elkaar communiceren. In The Hidden Life of Trees geeft hij een kijkje in de verborgen wereld van de bossen.

Documentaire-agenda
Wo 17-nov 20.30 IDFA Extended: Four Journeys
Do 18-nov 20.00 The Quest for Tonewood
Vr 19-nov 19.00 IDFA Extended: Mr. Bachmann and His Class (vroegere aanvang i.v.m. lengte)
Zo 21-nov 15.30 IDFA Extended: Bigger Than Us
Vr 26-nov 20.00 IDFA Extended: Turn Your Body To The Sun
Za 27-nov 20.00 IDFA Martin Luther King vs. the FBI
Zo 28-nov 15.30 The Hidden Life of Trees

Meer info: filmtheatervoorschoten.nl. Locatie: Prinses Marijkelaan 4. 

Nieuws overzicht

De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 8 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 8 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 8 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 8 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 14 uur geleden