Martje van der Brug zoekt steeds andere combinaties en trekt alles uit de kast om er verzorgd uit te zien.  Foto: Vsk
Martje van der Brug zoekt steeds andere combinaties en trekt alles uit de kast om er verzorgd uit te zien. Foto: Vsk

De inloopkast van Martje van der Brug

Algemeen

Martje van der Brug is auteur van romans over actuele sociale thema’s o.a. Havo is geen optie, Wat doen we met moeder en Zo doen we dat hier en schrijft reclameteksten. Daarnaast is ze buitengewoon ambtenaar van de burgerlijk stand in Voorschoten. Toen in maart 2020 de intelligente lockdown werd aangekondigd vielen er voor haar veel activiteiten weg, maar er ontstond ook een nieuwe; onder het motto ‘nooit te oud om te kleren’ startte zij een blog, twee keer per week op haar website en maandelijks in de Voorschotense Krant.

'Ik vind het belangrijk om goed gekleed te gaan, maar toen de lockdown werd aangekondigd was er in principe geen aanleiding meer om mij uitbundig uit te dossen. Ook van shoppen was er geen sprake meer, voor mij als echte shopaholic was dat wel een ding', lacht Martje. 'Ik zou natuurlijk comfortabel in een huispak op de bank kunnen gaan zitten, maar ik merkte dat ik mij beter voelde als ik mij met zorg bleef kleden. Omdat de aanvoer nu stagneerde ging ik eens goed in mijn kledingkast rondkijken, er bleek veel meer in te hangen dan ik dacht.  Door veel meer te gaan combineren in plaats van steeds iets nieuws aanschaffen kon ik toch regelmatig als nieuw voor de dag komen'.

'Niet alleen kon ik steeds in nieuwe combinaties verschijnen, maar ik had inmiddels ook kleermaker Rachid ontdekt, die met veel inventiviteit en handigheid mijn kleding vermaakte Duurzaam en handig, want ook mijn inkomsten liepen terug tijdens de crisis. Het was dus gewoon een perfect moment om de broekriem aan te halen, het werd de start van mijn columns op www.debroekriem. blog en in de Voorschotense Krant. Ik stelde mij voor de uitdaging om voor de duur van de crisis voor elke column mooie nieuwe combinaties te bedenken waarbij ik steeds minimaal één kledingstuk zo moeten vervangen, geen enkele outfit zou ik mogen herhalen'.

'Voor de foto's kreeg ik hulp van mijn dochter Annelie die geweldig kan fotograferen en van mijn schoondochter Margot, die als styliste optrad. Wij bouwden voor de fotoshoots de huiskamer om tot fotostudio. Samen zochten we de combinaties uit die ik zorgvuldig bij moest houden, want niet één mocht er hetzelfde zijn, was mijn opdracht. Het was geweldig leuk om te doen, het brak de sleur van de vele Corona maatregelen waar we mee te maken hebben'.

Wij zijn nu 16 maanden verder en wekelijks verrast Martje ons op social media en maandelijks in de de Voorschotense Krant, met haar vaak hilarische teksten en foto's. Hoe groot moet haar kledingkast wel niet zijn vroegen wij ons razend nieuwsgierig af. 'Dat valt enorm mee', reageert Martje, op onze vraag. 'Kom gerust kijken, dan zie je hoe ik door veel combineren, steeds weer met een andere outfit kan verschijnen'. De afspraak werd gemaakt en met Martje doken we haar inloopkast in. En, inderdaad weliswaar beschikt Martje over een zeer uitgebreide garderobe, keurig op kleur in haar inloopkast maar, zoals ze zelf zegt, ‘het is minder dan Máxima, maar meer dan Angela Merkel’.

Corona is nog niet voorbij, maar toch stopt Martje binnenkort met haar columns. In deze krant staat haar laatste column, want zij gaat weer een roman schrijven. ‘Ik ben al geruime tijd bezig met een verhaal waarvoor ik inspiratie heb geput uit een proefschrift van mijn vader over één van de oorzaken van de ondergang van de Verenigde Oostindische Compagnie. Inmiddels ben ik zover dat het verhaal, na een lange periode van research, in mijn hoofd vorm heeft gekregen. Ik wil mij hier volledig op gaan concentreren en hoop dan over een jaar het manuscript bij mijn uitgever te kunnen inleveren. Daarom is mijn column van deze maand de laatste in de Voorschotense Krant.'

Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 2 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 7 uur geleden 20
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol gisteren 9
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland 27 mrt, 13:31
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk 27 mrt, 13:24