Afbeelding

Voorschotense werkgevers onderweg naar fossielvrij wagenpark in 2025

Algemeen

In ons land zijn er veel samenwerkingsverbanden van bedrijven, belangenverenigingen en (semi-) overheidsinstellingen. Eén daarvan is de coalitie Anders Reizen, gestart in 2015 met 15 grote organisaties en inmiddels gegroeid naar meer dan 70 organisaties met in totaal 500.000 werknemers. Hun gezamenlijke doel is om de CO2-uitstoot van zakelijk reizen te halveren in 2030 tov 2016. Met zakelijk reizen wordt bedoeld het woon-werkverkeer van medewerkers en alle reizen die zij maken ten behoeve van de werkgever, inclusief autoreizen en vliegreizen. 

Het 50% doel is in 2019 overgenomen in het nationale Klimaatakkoord.

Samen helpen de deelnemers elkaar om hun mobiliteit sneller te verduurzamen. Dit doen ze door te doen, te delen en te inspireren. Koplopers op dit gebied doen het al, delen het met de andere deelnemers en inspireren hen om het ook te gaan doen.

In april van dit jaar hebben 37 deelnemers de volgende stap gezet door het ondertekenen van een verklaring waarin ze beloven dat in 2025 hun personenwagenpark (alle personenauto’s die op kosten van de organisatie worden ingezet) volledig fossielvrij zijn, oftewel dat er uitsluitend elektrische of waterstof auto’s worden ingezet.

Dit is een eerste concrete belofte op deze grote schaal welke volledig commitment vereist om het doel ook daadwerkelijk te halen. 

Sommige deelnemers hebben hun wagenpark nu al op bijna 100% fossielvrij en halen het doel zelfs al in 2022. Dat is ook in de afgelopen jaren bereikbaarder geworden voor de deelnemers, want de actieradius van elektrische auto’s is sterk toegenomen, net als de oplaadinfrastructuur en het aantal beschikbare modellen. Daarnaast zijn ook de operationele kosten van elektrische auto’s vaak lager dan die van brandstofauto’s dus dat helpt natuurlijk ook mee.

Deze verklaring is een grote stap in de goede richting. Het is natuurlijk wel “werk in uitvoering”, zo ontbreken er een paar beloften in de verklaring om nog meer impact te maken: 

- belofte om elektrische auto’s uitsluitend met groene energie op te laden
- belofte om het woon-werkverkeer van alle medewerkers te verduurzamen
- belofte om ook het bedrijfswagenpark (bestelbussen en trucks) fossielvrij te maken
- belofte om vliegreizen onder 700 km te vervangen door treinreizen

Het zou mooi zijn als zij ook deze beloften toevoegen aan hun verklaring.

Dit gebeurt op nationale schaal, maar wat zouden wij hier lokaal van kunnen leren en overnemen in Voorschoten?

Ten eerste dat als het grote, landelijk opererende organisaties lukt om dit te realiseren, wij het lokaal ook moeten kunnen. Het is een kwestie van goed in kaart brengen en dan doen, meer is het echt niet. Vele honderdduizenden berijders van elektrische auto’s gingen ons al voor. En dat worden er alleen maar meer.

Ten tweede dat welke uitdagingen er onderweg ook zijn, je het vertrouwen moet hebben dat deze opgelost worden. Vervang de auto’s één voor één door een elektrische auto en als een brandstofauto echt nog noodzakelijk is, huur of lease die dan tijdelijk zodat die omgewisseld kan worden voor een elektrische auto zodra het kan.

En tenslotte dat het veel meer impact heeft als we het samen doen. Alleen ga je dan wel sneller, maar samen kom je verder. Wat houdt ons eigenlijk tegen? Niets doen is geen optie, noch voor onszelf noch voor toekomstige generaties. Daarbij is het ook economisch voordeliger.

Hierbij nodig ik Voorschotense werkgevers uit om deel te nemen aan het lokale initiatief voor een fossielvrij wagenpark in 2025. Niet alleen de grote Voorschotense bedrijven, maar ook de lokale overheid, overige organisaties en ZZP’ers zijn welkom om zich hierbij aan te sluiten. Het maakt daarbij geen verschil of u al een koploper bent of net de eerste stappen wilt gaan zetten.

Binnenkort hoort u meer over dit lokale initiatief, uiteraard zijn reacties nu al welkom.

Op naar een fossielvrij Voorschoten!

Nieuws overzicht

Afbeelding
Groep 8b RKBS De Regenboog winnaar Magazine Awards Zuid Holland 5 minuten geleden
Afbeelding
Jaarconcert Harmonie Voorschoten op zondag 25 juni 50 minuten geleden
Afbeelding
Kamers met Aandacht 1 uur geleden
Afbeelding
Sugar 'n Spice, huisgemaakt gebak en gerechten op de vrijdagmarkt 4 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe inwoners Voorschoten bezochten 1e Cultuurproeverij! 20 uur geleden