Gemeente en aannemer plaatsten nestkastjes bij Valkebruggen. Wethouder Erika Spil (r) en raadslid Jolien Schroot hielpen mee.
Gemeente en aannemer plaatsten nestkastjes bij Valkebruggen. Wethouder Erika Spil (r) en raadslid Jolien Schroot hielpen mee. Foto: Gemeente Voorschoten

Nestkastjes voor de gierzwaluw bij de Valkebruggen

Algemeen Gemeenteberichten

Wethouder Erika Spil (Beheer Openbare Ruimte, Duurzaamheid en Milieu), Jolien Schroot (gemeenteraadslid D66) en Roel Gomes ( Gebr. Schouls) hebben op woensdag 2 februari 4 nestkastjes opgehangen voor de gierzwaluw. Dat deden zij om de afronding van de eerste van twee bruggen aan de Valkeweg te vieren. De nestkastjes zijn gemaakt van het duurzame materiaal Woodstone, een mengsel van houtvezel en beton.

De gemeente is inmiddels enkele maanden bezig met het vervangen van de bruggen. De St. Catharinabrug is zo goed als afgerond, de werkzaamheden aan de tweede brug zijn begonnen. Dat betekent dat de renovatie van de bruggen keurig volgens planning verloopt. Naar verwachting is het werk zoals aangegeven op 1 april afgerond.

Gierzwaluw
Het plaatsen van de nestkastjes was een idee van gemeenteraadslid Jolien Schroot. In overleg met een deskundige is gekeken naar wat voor kastjes het beste geplaatst konden worden bij de St. Catharinabrug. Mede door de verkeersdrukte op die locatie, zijn nestkastjes voor de gierzwaluw als beste naar voren gekomen. De gierzwaluw zoekt naar nestgelegenheid in spouwmuren en onder dakranden en daken. Deze nestgelegenheid is echter steeds minder voorhanden door renovatie en (na) isoleren. Aannemer Gebr. Schouls was zeer gecharmeerd van het idee en heeft daarom aangeboden om de nestkastjes te sponsoren.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant vrijdag in de bus en op www.voorschotensekrant.nl 36 minuten geleden
Afbeelding
Vol Cultureel Centrum Voorschoten genoot van de KC Big Band! 1 uur geleden
Het bestuur van de Autotocht met vlnr Peter Grimbergen, Joyce Spendel, Tineke van Os, Marijke Kljn en Sander de Ridder. Foto: Pr
De 92e Autotocht Ouden van Dagen is op woensdag 8 mei 1 uur geleden 1
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten: alleen nog kaarten voor 6 april 17 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 23 uur geleden