Gemeente en aannemer plaatsten nestkastjes bij Valkebruggen. Wethouder Erika Spil (r) en raadslid Jolien Schroot hielpen mee.
Gemeente en aannemer plaatsten nestkastjes bij Valkebruggen. Wethouder Erika Spil (r) en raadslid Jolien Schroot hielpen mee. Foto: Gemeente Voorschoten

Nestkastjes voor de gierzwaluw bij de Valkebruggen

Algemeen Gemeenteberichten

Wethouder Erika Spil (Beheer Openbare Ruimte, Duurzaamheid en Milieu), Jolien Schroot (gemeenteraadslid D66) en Roel Gomes ( Gebr. Schouls) hebben op woensdag 2 februari 4 nestkastjes opgehangen voor de gierzwaluw. Dat deden zij om de afronding van de eerste van twee bruggen aan de Valkeweg te vieren. De nestkastjes zijn gemaakt van het duurzame materiaal Woodstone, een mengsel van houtvezel en beton.

De gemeente is inmiddels enkele maanden bezig met het vervangen van de bruggen. De St. Catharinabrug is zo goed als afgerond, de werkzaamheden aan de tweede brug zijn begonnen. Dat betekent dat de renovatie van de bruggen keurig volgens planning verloopt. Naar verwachting is het werk zoals aangegeven op 1 april afgerond.

Gierzwaluw
Het plaatsen van de nestkastjes was een idee van gemeenteraadslid Jolien Schroot. In overleg met een deskundige is gekeken naar wat voor kastjes het beste geplaatst konden worden bij de St. Catharinabrug. Mede door de verkeersdrukte op die locatie, zijn nestkastjes voor de gierzwaluw als beste naar voren gekomen. De gierzwaluw zoekt naar nestgelegenheid in spouwmuren en onder dakranden en daken. Deze nestgelegenheid is echter steeds minder voorhanden door renovatie en (na) isoleren. Aannemer Gebr. Schouls was zeer gecharmeerd van het idee en heeft daarom aangeboden om de nestkastjes te sponsoren.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Evenement in Vuur en Vlam bij Stoomtreinmuseum 6 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks Voorschoten vindt accommodaties essentieel onderdeel van sportvisie 6 uur geleden
Afbeelding
Succes in Silvercup voor Forescate Hockey Dames 1 6 uur geleden
Afbeelding
OdenseHuisOrkest brengt mensen bij elkaar: 'Ik word er blij van in mijn hoofd' 13 uur geleden
Afbeelding
PvdA: 'Voor een inclusief en veilig sportklimaat in Voorschoten' 27 mrt., 09:22