Het oud papier in de blauwe bak wordt binnenkort weer één keer in de twee weken opgehaald.
Het oud papier in de blauwe bak wordt binnenkort weer één keer in de twee weken opgehaald. Foto: PR

Binnenkort weer elke twee weken papier ophalen (Update)

Politiek Politiek

De gemeente laat op haar website weten dat de nieuwe regeling per 28 februari in gaat. Daar is ook een nieuwe afvalkalender te vinden. 

Sinds januari wordt oud papier nog maar één keer per maand opgehaald. Een onaangename verrassing voor veel inwoners die massaal klaagden. Die berichten bereikten ook de raad die de maatregel vorige week subiet terugdraaide naar de oude frequentie van twee keer per maand. De gemeente verwacht een en ander binnen 3 à 4 weken gerealiseerd te hebben. 

Een motie van GroenLinks, D66, VVD, SP en Voorschoten Lokaal was de aanleiding tot het terugdraaien van de maatregel. GroenLinks liet vorige week in een persbericht al weten het niet eens te zijn met het genomen besluit om papier voortaan één keer per maand op te halen. ‘Het was onderdeel van een breder plan, waarbij onder andere iedereen een aparte papiercontainer zou krijgen. Hierdoor wordt het makkelijker om oud papier apart te houden en blijft dat papier ook schoner en dus geschikt voor hergebruik. Deze containers werden door een amendement van VVD, CDA en ONS uit het plan gehaald.’….. ‘Zeggen dat je wilt dat mensen meer papier scheiden en het ze vervolgens alleen maar moeilijker maken, dat kan GroenLinks ook niet volgen’, besloot het bericht. 

De raadsleden waren het tijdens de vergadering vrij snel eens. Erik Maassen van de SP verwoordde het als volgt: ‘Dit was een fout besluit en moet weer teruggedraaid worden.’ Een meerderheid van de raad vond dat ook.

Het uitbreiden van de ophaalfrequentie kost de gemeente wel € 65.000,-. Dat zou in de voorjaarsnota (een meetmoment van de begroting) kunnen worden ingevoerd maar zolang wilden de partijen niet wachten om de maatregel terug te draaien. Dat moest zo snel mogelijk. 

‘Als gemeente hebben we hier wel even tijd voor nodig’, zegt een woordvoerder. ‘Wij gaan het met de inwoners communiceren en de afvalkalender en roosters van de afvaldienst moeten aangepast worden. Onze verwachting is dat dit zo’n 3 a 4 weken in beslag zal nemen.’

Als alles goed gaat wordt vanaf begin/half maart het papier dus weer één keer in de twee weken opgehaald.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Kinderpartijtje in het filmtheater 13 uur geleden
Het trieste resultaat van één nacht vorst. 90% van de druivenoogst is mislukt.
Vorst nekt druivenoogst Chateau Deux Filles 15 uur geleden
Anja en Zhang Hu zijn al 25 jaar eigenaar van Restaurant Alexander. Een must voor de liefhebbers van de echte Chinese keuken. Foto: PR
Restaurant Alexander: de echte traditionele Chinese keuken 16 uur geleden
Na afloop werd er nog druk gediscussieerd over de antwoorden. Het bleef nog lang gezellig!
Ruim 180 deelnemers aan Oranje Pubquizzen 21 uur geleden 6
Afbeelding
Volleybalrecreanten Gemini Kangeroes zoeken sociale spelers 23 apr, 16:10