Wethouder Erika Spil
Wethouder Erika Spil Foto: Rita van de Poel

Motie van treurnis tegen wethouder Spil haalt het niet

Politiek Politiek

Een bijzonder moment in de raadsvergadering van donderdagavond. Een motie van afkeuring tegen GroenLinks wethouder Erika Spil werd ingediend door Esmée van Herk van Voorschoten Lokaal Sterk en VVD’er Sjoerd van den Dool, die overigens niet namens zijn partij sprak. De overige partijen vonden afkeuring niet op zijn plaats en het werd een motie van treurnis maar ook deze haalde het niet. Onderwerp van gesprek was de gang van zaken rondom het AB-huis. 

De verkoopprocedure werd door het college onlangs teruggedraaid en de raad werd gevraagd daar geen bezwaar tegen te maken.

In de commissievergadering van vorige week gaf wethouder Spil al aan dat er van de kant van de gemeente ook fouten waren gemaakt en bood haar excuses aan.

Tijdens de raadsvergadering donderdag werd ze daar nog een keer flink over ondervraagd. De raad wilde vooral weten wat hun uitspraak voor juridische consequenties zou hebben. De wethouder kon daar over het algemeen geen antwoord op geven, met name omdat zij niet alles bekend kon maken. Van Herk van VLS en Van den Dool dienden daarop een motie van afkeuring in. Ze vonden dat de wethouder fouten heeft gemaakt. Daar werd ook gewezen op de financiële overschrijding van de Leidseweg-Noord. Maar ook in de motie liep het fout want in een eerste tekst werd niet duidelijk of deze tegen de persoon van de wethouder of tegen het beleid was gericht. Daarop kwam er een nieuwe tekst waarin de indieners aangaven de motie tegen de wethouder in te dienen. 

Dat ging de overige partijen te ver. Katrien van Meenen van de VVD gaf aan dat Van den Dool de motie onder eigen naam indiende en niet namens de partij sprak. CDA’er Van Oostrum vond afkeuring te sterk maar wilde wel een motie van treurnis steunen. Datzelfde zeiden ook de PvdA en ONS Voorschoten. 

Er kwam een nieuwe motie, deze keer eentje van treurnis, die mede door de PvdA werd ingediend. Op verzoek van de indieners werd er hoofdelijk gestemd en niet per fractie. VVD, zonder Sjoerd van den Dool, GroenLinks, D66 en SP stemden tegen de motie van treurnis. CDA, ONS, VLS, PvdA en Van den Dool stemden voor maar waren samen in de minderheid. De motie werd afgewezen. 

Nieuws overzicht

Afbeelding
Volleybalrecreanten Gemini Kangeroes zoeken sociale spelers 11 uur geleden
Jan Spit (l) en Hans Dijksterhuis organiseren ook dit jaar het Voorschoten Open op 25 mei. Foto: VSK
13e editie Voorschoten Open Golf op zaterdag 25 mei 17 uur geleden
Afbeelding
Depressievereniging afdeling Leiden heeft ruimte voor nieuwe deelnemers!! 17 uur geleden
Na nog veel spannende momenten in het laatste kwart bleef de eindstand onbeslist, wat voor de blauwen toch als winst voelde!
Meisjes Forescate MO 12-4 spelen gelijk tegen Zoetermeer 18 uur geleden
Isis en Lisanne wonnen de dubbel.
Forescate 1 haalt met 6-0 de eerste overwinning binnen 18 uur geleden