Voorschotense Helma Neppérus geeft elke maand haar mening over de lokale politiek. Foto: Nick van Ormondt
Voorschotense Helma Neppérus geeft elke maand haar mening over de lokale politiek. Foto: Nick van Ormondt

We krijgen weer wat meer ruimte

Column Regio nieuws

We mogen na bijna twee jaar eindelijk weer zo ongeveer alles gaan doen, wat we zouden willen doen. We kunnen thuis meer mensen ontvangen en mogen buiten ook meer gaan doen. Ik ben er blij mee en het is zeker ook prettig voor onze ondernemingen zoals de horeca en voor de sportverengingen in Voorschoten. Het zou ook goed zijn als de gemeenteraad weer normaal bijeen kan komen. Het is voor de raadsleden ook niet altijd leuk geweest, maar de nieuwe gemeenteraad die op 16 maart wort gekozen krijgt dus letterlijk meer ruimte.

Kijken we naar wat van belang is voor onze gemeente, dan noem ik als eerste onderwerp de woningbouw. Er komt na jaren eindelijk beweging is met de voorgenomen bouw op de Leidseweg, de appartementen bij Beresteijn en het plan voor Bijdorp, maar er moet meer gebeuren. Over Starrenburg 3 wordt eindelijk concreet gesproken, maar nu ook graag actie. 

Betaalbaar bouwen
En laten we ook zorgen dat er betaalbare woningen komen. Dat moet toch mogelijk zijn. Bij dit alles kan ook helpen als er appartementen die voor ouderen aantrekkelijk zijn worden gebouwd waarbij dan doorstroming kan plaatsvinden. Toch eens kijken op het MOC-terrein wat kan.

En Voorschoten moet een dorp met een groen karakter blijven, maar een stukje groen kan best worden omgezet in woningen. Daarover moet je in gesprek gaan. Er lagen tenslotte ook gelukkig verworpen plannen voor windmolens in het groen van Duivenvoorde.

Lammenschans
Het verkeer neemt nu we meer mogen, ook weer toe. Het wachten is dus op de nieuwe brug bij de Lammenschans, ik blijf er op aandringen. Alle betrokken gemeenten moeten de provincie blijven bevragen en ook op tempo aandringen, nu er wel plannen in de maak zijn.

Een achteruitgang is ontstaan door het toegenomen verkeer richting Leidschendam door het reuze winkelcentrum daar. Op zich heb ik niets tegen een winkelcentrum, maar dat drukke verkeer is een vervelend gevolg en wat is er tegen te doen? 

Die enge rotonde
In Voorschoten zelf kijk ik nog steeds met ergernis naar de rotonde bij het gemeentehuis. Hij is, blijkt uit cijfers echt gevaarlijk, dus er moet nu echt snel wat aan worden gedaan. Een gemeente moet regelmatig kijken naar mogelijk gevaarlijke punten en daar dan snel wat aan doen.

AB-huis
Het grote onderwerp van gesprek is al een hele tijd het Ambachts-en Baljuwhuis. Restaurant Floris was altijd erg goed, maar ging al dicht een tijd voordat de Corona begon. De verkoop aan meneer Bayer gaat niet door en wat nu?

Vast staat dat er in het gebouw echt ruimte moet zijn voor gebruik door de samenleving, denk bijvoorbeeld aan huwelijken. Maar, het zou ook goed zijn als we er weer lekker kunnen eten. Het zal aan de nieuwe Raad zijn om te besluiten, maar laat dat niet te lang duren. 

De gedachte achter verkoop van gebouwen in bezit van de overheid, was dat een gemeente dan meer contact geld heeft en minder bij de bank hoeft te lenen. En is exploitant van een gebouw zijn wel een gemeentetaak? 

Dus op zich kan ik me verkoop voorstellen, maar wel met duidelijk ruimte voor gebruik de samenleving en voor een goede prijs.

Ondermijning
Punt van aandacht moet ook zijn de zogeheten ondermijning. Dat is dat criminelen gebruik maken van gewone legale bedrijven voor illegale activiteiten. Dat moet verder bestreden worden en laten we daarbij ook samenwerken met andere gemeenten.

Tot slot over een tweeënhalve week is het dus zover, we mogen stemmen. Het stemrecht is een groot goed en ik zal altijd iedereen aanraden ga stemmen. 

Helma Neppérus
Oud-Kamerlid en
oud-raadslid voor de VVD




Nieuws overzicht

Afbeelding
Volleybalrecreanten Gemini Kangeroes zoeken sociale spelers 6 uur geleden
Jan Spit (l) en Hans Dijksterhuis organiseren ook dit jaar het Voorschoten Open op 25 mei. Foto: VSK
13e editie Voorschoten Open Golf op zaterdag 25 mei 12 uur geleden
Afbeelding
Depressievereniging afdeling Leiden heeft ruimte voor nieuwe deelnemers!! 12 uur geleden
Na nog veel spannende momenten in het laatste kwart bleef de eindstand onbeslist, wat voor de blauwen toch als winst voelde!
Meisjes Forescate MO 12-4 spelen gelijk tegen Zoetermeer 13 uur geleden
Isis en Lisanne wonnen de dubbel.
Forescate 1 haalt met 6-0 de eerste overwinning binnen 13 uur geleden