Bij de kraam van de gemeente op het Treubplein vroeg wethouder Erika Spil aandacht voor de gevolgen van zwerfafval op straat.
Bij de kraam van de gemeente op het Treubplein vroeg wethouder Erika Spil aandacht voor de gevolgen van zwerfafval op straat. Foto: Vsk

Voorschotenaren gaan met grijper zwerfval opruimen

Algemeen

Vandaag stond wethouder Erika Spil (Duurzaamheid, Afval en Milieu) met een speciaal ingerichte kraam op het Treubplein om aandacht te vragen voor zwerfafval. Bij de kraam konden inwoners van Voorschoten een grijper en vuilniszakken ophalen, om zelf mee aan de slag te gaan voor een schoner Voorschoten. De belangstelling was enorm, binnen een uur waren alle grijpers op en werd er een lijst gemaakt van mensen die alsnog graag een grijper wilden hebben.

Ook Bernadette, bekend als het Peukenmeisje was op uitnodiging van de wethouder aanwezig om informatie te geven over haar strijd tegen de vele sigarettenpeuken die rokers op straat dumpen. ‘Er liggen zoveel sigarettenpeuken op straat dat je met alle peuken in heel Nederland per dag een vuilniswagen kunt vullen’,  vertelt Bernadette.

Ook Bernadette maakt zich zorgen over de nadelige gevolgen van de vele sigarettenpeuken die op straat en in de natuur belanden. ‘De filters van de sigaretten bevatten microplastic’, vertelt zij.  ’Sigarettenfilters zijn wereldwijd de grootste bron van zwervend microplastic, zij blijven eeuwig achter in de natuur.  Sigarettenfilters zijn niet van watten of katoen, zoals vaak wordt gedacht, maar gemaakt van niet-biologisch afbreekbare celluloseacetaat.  De afbraak in de natuur van een argeloos weggegooide sigarettenfilter duurt 2 tot 12 jaar, maar daarmee is het leed niet geleden want de filter valt uit elkaar in microplastics. Microscopisch kleine deeltjes die zeeën en oceanen vervuilen. Daarnaast blijven microplastics ook achter in je longen, daar helpt een sigarettenfilter niet tegen’. 

‘Natuurlijk zouden mensen niet moeten roken, zegt Bernadette, maar wat voor het milieu echt zou helpen is een verbod op sigarettenfilters, dan snijdt het mes aan twee kanten: mensen zullen minder gaan roken én je zult geen peuken meer tegenkomen op straat’.

Bernadette, bekend als het Peukenmeisje, vertelt waarom sigarettenfilers verboden moeten worden.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Lang zal hij leven! 1 uur geleden
Afbeelding
Voorschotense Krant morgen in de bus en nu al online 12 uur geleden
Afbeelding
Fortgensschool schaakkampioen van district Leiden 14 uur geleden 1
Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 19 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren gisteren 1