76 jaar geleden kreeg Voorschoten haar eigen bioscoop. Het jubileum wordt gevierd met veel bijzondere films.
76 jaar geleden kreeg Voorschoten haar eigen bioscoop. Het jubileum wordt gevierd met veel bijzondere films.

Filmtheater viert 75 (+1) jaar met een filmfeestweek en meer

Cultuur Kunst & Cultuur

Op 5 april 1946 opende bioscoop Greenway in de Schoolstraat met de film Modern Times van Charles Chaplin. De viering van 75 jaar film in Voorschoten moest vanwege de coronapandemie vorig jaar worden uitgesteld maar dit jaar wordt er uitgebreid aandacht aan besteed, met een feestweek die start op 5 april. 

Filmtheater Voorschoten viert de verjaardag op de huidige locatie, aan de Marijkelaan 4, met de eerste film van toen. Chaplins klassieker is digitaal gerestaureerd en wordt in de feestweek meermaals vertoond.

Op woensdagavond 6 april wordt het feest voortgezet met de feelgood klassieker The Commitments, over een traditionele soulband in Dublin. De tienkoppige soulband Soulmania komt naar Voorschoten voor een live concert bij de film en speelt muziek van o.a. Otis Redding, Aretha Franklin, Sam Cooke, Martha Reeves en Wilson Pickett.

Donderdagavond 7 april staat in het teken van de klassieke muziek, met de live-doorgifte van Massenets opera Cendrillon (Assepoester) vanuit Opéra Bastille in Parijs. De voorstelling is wereldwijd in 235 bioscopen te zien, in Nederland vooralsnog exclusief in Filmtheater Voorschoten.

Op vrijdagavond 8 april begint een nieuwe tiendelige filmcursus: ‘Film in de tijd van Chaplin (1921 - 1957)’. Aan de hand van alle gerestaureerde speelfilms van Charlie Chaplin vertellen gerenommeerde filmjournalisten over de belangrijke rol die Chaplin in de filmgeschiedenis speelde als acteur en regisseur van drama’s en comedy’s als The Gold Rush, City Lights, The Great Dictator en Limelight. Daarmee zette hij film als serieuze kunstvorm en entertainment op de kaart.

Nog een filmfeest met live muziek staat gepland op zaterdagavond 9 april. Het jazzkwartet van Martin de Ruiter (muziekspecialist stille film Eye Filmmuseum) speelde eerder de soundtrack bij Buster Keaton’s The General en komt nu terug om een live soundtrack te spelen bij een andere stille filmklassieker van Keaton: The Cameraman uit 1928.

Voor de jeugd staan tijdens een feestelijk woensdag- en zaterdagmiddagprogramma de animatiefilms Sonic The Hedgehog 2 en Paashaas Academie op het programma. Op zondagochtend 10 april kunnen kinderen van 6 jaar en ouder met hun ouders of begeleiders naar het Poppentheatercabaret van Jacobus Wieman.

Kijk voor meer informatie en kaarten op www.filmtheatervoorschoten.nl

Locatie: Prinses Marijkelaan 4
2252 HH Voorschoten

Nieuws overzicht

De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 14 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 14 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 15 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 15 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 20 uur geleden