Afbeelding
Foto:

Aan de slag voor een schoon Voorschoten

Algemeen

Zwerfafval is veel mensen een doorn in het oog. Afval dat- bewust of onbewust- is achtergelaten op straat, in bermen en in de natuur. Zwerfafval bestaat vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingsafval zoals snoepwikkels, flesjes, blikjes en patatbakjes, het trekt ongedierte aan en het opruimen kost de overheid bijna 200 miljoen euro per jaar. Het zwerfvuil is slecht voor natuur, dier en mens: het kan de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken er in verstrikt. Mosselen, garnalen en andere zeedieren kunnen kleine deeltjes plastic opslaan in hun lichaam waardoor het in de voedselketen terecht komt.

Om in Voorschoten er aandacht voor te vragen en mensen te motiveren om zwerfafval te voorkomen en te helpen op te ruimen, stond wethouder Erica Spil begin maart met een informatiekraam van de gemeente op het Treubplein. Inwoners van Voorschoten kregen er informatie maar konden bovendien een grijper en afvalzak krijgen om daarmee een steentje bij te dragen aan het opruimten van zwerfafval. 

Peukenmeisje
Sigarettenpeuken die door rokers achteloos worden gegooid vormen een ernstige belasting voor het milieu. Daarom was ook het Peukenmeisje, Bernadette Hakken, bij de informatiekraam aanwezig. Bernadette vertelde hoe zij als vrijwilliger bij een strand-clean-up-actie zag hoe veel sigarettenpeuken er rondzwierven, ‘ik besloot toen een jaar lang alle peuken die ik tegen zou komen op te rapen. Overal waar ik kwam ruimde ik peuken op. In een jaar tijd had ik 125.000 peuken verzameld en kreeg zo de bijnaam ‘het Peukenmeisje’.

Op haar facebookpagina www.facebook.com/HetPeukenmeisje doet Bernadette haar best om mensen te motiveren peuken op te ruimen en rokers bewust te maken van de schadelijke gevolgen van het weggooien van een sigarettenpeuk. Bernadette krijgt steeds mee bijval voor haar actie. ‘Als mensen eenmaal weten wat er allemaal in een peuk zit aan vervuilende stoffen, worden ze enthousiast om mee te doen. 

‘Peuken bevatten sporen van 7.000 toxische chemicaliën,,waaronder arseen en zware metalen. vertelt Bernadette  Een sigarettenfilter bestaat hoofdzakelijk uit plastic, plastic dat in er tot 12 jaar overdoet om uiteen te vallen in microplastics, die niet worden afgebroken en in de natuur achterblijven’. In Nederland belandt elk jaar 10 miljoen kilo aan sigaretten peuken op straatl. Hiervan wordt 80 procent opgeruimd maar 20 procent, dus 2 miljoen kilo, verdwijnt in onze beken, grachten, rivieren en de zee met grote gevolgen voor de vissen. Onlangs heeft de Partij voor de Dieren een motie ingediend waarin de regering wordt verzocht een verbod in te stellen op plastic in sigarettenfilters, dat zou al een hele verbetering zijn’,  zegt Bernadette.

Lilly’s Plastic Pick-up
Ook de 13-jarige Lilly Plat zet zich al jaren in voor het opruimen van zwerfafval. Dat begon al toen ze als klein meisje met haar Voorschotense Opa Jim Plat wandelingen maakte door het dorp en afval opraapte en inmiddels is zij al een bekende milieu activiste. Op haar facebookpagina https://www.facebook.com/lillysplasticpickup lees je hoe zij zich inzet voor een schoner milieu.
Met wethouder Spil ging Lilly onlangs op stap om zwerfafval bij het station op te ruimen. Lilly is van Engelse afkomst. Ze woont niet in Voorschoten maar is hier regelmatig op bezoek bij haar opa Jim. Hij inspireerde haar door te vertellen over plastic soep en het feit dat plastic niet vergeet. Inmiddels is Lilly ambassadeur van How Global en Plastic Pollution Coalition. ‘Ik vind het inspirerend om te zien hoe actief Lilly en haar opa al jaren zijn in de strijd tegen zwerfafval’, zegt wethouder Spil. ‘Opa Jim Platt strijdt niet alleen voor een schonere wereld nu, maar borgt dit ook voor de volgende generaties. Ik hoop dat vele Voorschotenaren dit mooie voorbeeld zullen volgen’

Nieuws overzicht

De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 11 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 11 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 11 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 11 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 17 uur geleden