Afbeelding
Foto:VSK

Voorschoten Lokaal wint verkiezingen, VVD blijft de grootste

Politiek Politiek

Voorschoten Lokaal is de grote winnaar bij de gemeenteraadsverkiezingen. De partij ging van 2 naar 4 zetels. De VVD, GroenLinks en CDA hebben ieder ook 4 zetels. D66 krijgt er drie, SP en PvdA ieder 1. Dat is de voorlopige uitslag. De gemeente komt morgen met een definitieve uitslag.

Het opkomstpercentage in Voorschoten was 59,9% en dat ligt ver boven het landelijke gemiddelde. Ook is het bijzonder dat de voorlopige definitieve uitslag er precies om 11 uur was. Groot applaus voor alle ambtenaren van de aanwezige politieke partijen. De resultaten liggen wel heel dicht bij elkaar. 

Voorschoten Lokaal fractievoorzitter Marleen Persoon is verbijsterd. ‘We hadden op 3 gehoopt en het zijn er vier geworden! Geweldig. We hebben de afgelopen zeven jaar hard gewerkt en een mooie fractie op kunnen bouwen, daar zijn we blij mee.’ De partij komt maandag met een voorstel voor het wethouderschap.

Ook het CDA is tevreden. ‘Gezien de landelijke situatie, hebben we het in Voorschoten goed gedaan’, zegt René Zoetemelk. ‘Vier zetels kunnen houden, dat is bijzonder. Onze campagne was gewoon goed en wij zijn een sterke club.’

Ook fractievoorzitter Albert Deuzeman van GroenLinks was niet ontevreden: ‘We hebben het aantal zetels kunnen vasthouden en daar zijn we blij mee. En de partij doet het in de rest van het land ook goed, dus prima nieuws voor ons.’

D66 fractievoorzitter Adriaan Andringa is trots op zijn partij. ‘We zijn de afgelopen jaren niet weggelopen voor moeilijke keuzes. Dat zien en waarderen de Voorschotenaren. Deze uitslag sterkt ons om ook de komende jaren onze verantwoordelijkheid te nemen. Verder ben ik natuurlijk benieuwd naar de zetelverdeling.’

SP voorman Erik Maasen is tevreden met de uitslag. ‘Landelijk gezien heeft de SP zetels verloren en in Voorschoten kunnen we ons handhaven, daar ben ik blij mee. Winnen was natuurlijk nog mooier geweest maar we zijn blij dat we niet verloren hebben. 

Nieuwkomer Arnold Posthuma van de PvdA heeft er alle vertrouwen in dat zijn partij nog een tweede restzetel binnen kan halen. ‘Wij voelen ons winnaar, hebben een goede campagne op de inhoud gevoerd, er ligt nu een basis om uit te bouwen en constructief mee te denken. Het wordt een lastige coalitie, alles ligt heel dicht bij elkaar.

Fractievoorzitter Paul de Bruijn van de VVD is blij dat zijn partij de grootste is gebleven. ‘We hebben weliswaar een zetel verloren maar het initiatief ligt nog steeds bij ons en dat is mooi. Felicitaties aan Voorschoten Lokaal, zij hebben een mooie campagne gevoerd.’

Volgende week in de krant meer over de verkiezingen. 


Nieuws overzicht

De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 9 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 9 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 9 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 9 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 15 uur geleden