Helma Neppérus bekijkt elke maand de politiek. Foto: Nick van Ormondt
Helma Neppérus bekijkt elke maand de politiek. Foto: Nick van Ormondt

We mochten stemmen

Column Regio nieuws

Het is eens in de vier jaar, maar toch maken de verkiezingen voor de gemeenteraad altijd veel los. En wij kunnen kiezen, dat raakt me temeer in deze tijd van de ellende rond Oekraïne. Toch was de opkomst ook hier minder dan in het verleden. Ooit was stemmen verplicht, dat is niet meer zo, maar kennelijk is nu toch bij heel wat mensen de gedachte, van wat schiet ik er mee op. Er komt landelijk onderzoek naar las ik, maar laten we ook hier in Voorschoten nadenken over hoe krijgen we meer mensen aan het stemmen. Dat is echt nodig. 

Opvallend is ook de opkomst van de lokale partijen. In 2010 was er voor het eerst een duidelijk lokale partij in Voorschoten, te weten ONS. Nu hebben we Voorschoten Lokaal dat een goede uitslag had. Toch zijn de meer klassieke partijen, waarbij ook de VVD, nog altijd zeer actief, zowel in het raadswerk als met het recent campagne voeren. Voor het CDA was laatst ook oud-minister Bukman aanwezig, mooi om te zien.  Zijn betrokkenheid bij de politiek was nog behoorlijk groot. Triest dat hij kort daarna overleed. 

Ik hoop wel dat de formatie niet eindeloos gaat duren want Voorschoten moet worden bestuurd

De komende tijd zal duidelijk moeten worden welke partijen het College gaan vormen. Ik ben benieuwd. Ik hoop wel dat het niet eindeloos gaat duren want Voorschoten moet worden bestuurd en er moeten besluiten worden genomen. Bijvoorbeeld over het Ambachts- en Baljuwhuis en of culturele activiteiten naar de bibliotheek gaan of naar de Kruispuntkerk. En de provincie zal altijd de uitgaven en dus de centjes nauw blijven volgen.

Intussen gaat het leven in ons mooie Voorschoten gewoon verder. De beperkingen vanwege corona zijn bijna allemaal verdwenen en dat is toch een vooruitgang. Het is een zachte winter, maar het gas wordt duurder, ook al stook ik zelf net als veel anderen, nu duidelijk minder. Maar met die prijsstijging heeft de aanval van Rusland op Oekraïne ook te maken. 

Er gaat nu eindelijk worden gebouwd, al zou dat van mij nog meer mogen gebeuren. Als je de programma’s zo las, wil iedereen bouwen, dus ik zou zeggen, doe dat. En daarbij moeten ook betaalbare woningen zijn.

En punt van aandacht blijft de verkeersveiligheid. In mijn eigen woonwijk hebben Bachlaan en Mozartlaan veel last van al het extra verkeer  wegens de werkzaamheden aan de Leidseweg. Wanneer is dat klaar en zijn we dan ook echt al dat extra verkeer kwijt? En er moet nu echt snel wat gedaan worden om de situatie met betrekking tot de rotonde bij het gemeentehuis te verbeteren, de plannen liggen klaar. Die rotonde is vooral voor mensen die hier niet zo bekend zijn echt gevaarlijk.

En dan zijn er de taken als jeugdzorg en de WMO waarvan de uitvoering door het Rijk aan de gemeenten is overgedragen, maar waar er ook de komende tijd hard geduwd zal moeten worden op meer budget uit Den Haag. 

Voor de komende raadsperiode mag er wat mij betreft ook veel aandacht zijn voor sport en bewegen. Bewegen is goed voor de gezondheid. Er is nu samenwerking tussen de verenigingen in de zogeheten Sporttafel. Bij het overleg zal ook worden gekeken hoe er meer aandacht kan komen voor bewegen en hoe we ons sportaccommodaties op peil houden en ook kunnen verbeteren. En hoe krijgen we mensen meer aan het bewegen.

Tot slot, zeg ik ook voor de komende raadsperiode, Voorschoten moet zelfstandig blijven. We kunnen dat aan en op terreinen waar samenwerking van nut is, wil ik samenwerken met de Leidse regio. 

Dus ik hoop dat het nieuwe College er snel komt en dan zet hem op, net als dat voor de nieuwe Raad geldt.

Helma Neppérus
Oud-Kamerlid en
oud-raadslid voor de VVD


Nieuws overzicht

Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 4 uur geleden 14
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 22 uur geleden 9
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland gisteren
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk gisteren
Tamim Haqparast en Shah Wali laten u in hun nieuwe restaurant Meydani graag kennismaken met de authentieke oosterse keuken. Foto: Vsk
Geniet bij Meydani van de authentieke oosterse keuken 27 mrt, 10:13 2