Afbeelding

‘Ton was bekender dan de burgemeester’

Algemeen

Familie, vrienden en medebewoners van de eind vorige week overleden Ton van der Pol hebben vanmiddag afscheid van de markante Voorschotenaar genomen in de Dorpskerk. Laurentius verzorgde de muziek en op de kist lagen pepernoten en een zwarte piet.

Want Sinterklaas was de rode draad in het leven van Ton. Alle sprekers memoreerden hoe Ton het hele jaar door al bezig was met de intocht. Het was het hoogtepunt voor de 63-jarige Voorschotenaar.

Zijn nicht Nanda vertelde over de jeugd van Ton. Appeltaart, barbeknoeien, chinees met pindapoep, koffie, cola, kroket, letter van banket, ajax en muziek maar ook rode nagellak. Ton hield van alles, was een allemansvriend. De ansichtkaarten die hij stuurde, de vele telefoontjes en gesprekjes. ‘Ik ga het zo verschrikkelijk missen.’

De begeleiders van Ton in Dorpszicht waar hij het laatste half jaar woonde weten dat hij nog vol plannen zat. Tomeloze energie die wel eens een beetje afgeremd moest worden want Ton hield van alle feestjes en evenementen. Een gevleugelde uitspraak was ‘ik heb een idee’, en dan kwam er weer iets leuk. De plannen voor dit jaar waren al gemaakt, de ‘barbeknoei’, de vakantie in Putten, het was geregeld. ‘Wat Ton ons heeft geleerd is dat wie we ook zijn, we ons niet moeten laten beperken om het leven groots te vieren. Te accepteren wat wel kan, die les heeft Ton zijn omgeving geleerd!’

Polien van der Krogt, waar Ton een graag geziene huisvriend was, wist dat Ton alles zag. ‘Ton was nooit boos en wilde ook niet dat anderen boos waren. Hoe mooi is dat? Namen kon hij niet onthouden maar hij zag wel dat je naar de kapper was geweest of dat je een nieuwe bril had. Oudejaarsavond bij ons, sloeg hij nooit over en Sinterklaas was zijn grootste vriend maar daarna kwam Laurentius.’ Het was ook de reden dat Laurentius in de kerk ‘Zie ginds komt de stoomboot’, speelde. En dat was voor het eerst.

‘Ton was nog bekender dan de burgemeester’, memoreerde dominee Bert Boter van de Dorpskerk. ‘Een vriend van iedereen maar in de eerste plaats familie. Een broer, een oom en hij belde ze allemaal trouw op om iedereen op de hoogte te houden. En ton was ook gefascineerd door treinen, hij reisde er ook graag mee, naar zijn tante in Wenen, zijn zus in Nijkerk. Alhoewel hij niet kon lezen, vond hij altijd wel zijn weg en Ton vond het fantastisch. Tot er een storing was bij de NS en hij vast kwam te zitten in Utrecht. Toen vond Ton het wel genoeg.

Ton was gelovig, geloofde in de goedheid van de mensen, Sinterklaas en vanzelfsprekend in God. Hij was een trouwe kerkganger en had een ijzeren geheugen. ‘Ik ben nog niet dement hoor’, zei hij dan. Nee, Ton was niet dement, hij bezag de wereld hooguit wat eenvoudiger, en dat bedoel ik positief’, aldus ds Boter. Het verhaal over De Goede Herder was zijn favoriet waarbij ook het kleinste schaapje belangrijk is. En Ton zocht bevestiging. ‘Je bent toch wel mijn vriend he’, was niet zomaar een opmerking, Ton wilde dat iedereen zijn vriend was. En natuurlijk was het antwoord altijd ‘ja’. En dan was Ton tevreden.

Bij het uitgaan van de kerk speelde Laurentius ‘You never walk alone’. Aansluitend ging het gezelschap naar Park Rosenburgh waar Ton zijn definitieve plaats in Voorschoten heeft gekregen.

Geen ‘hoi’, maar deze keer ‘Dag Ton’.

Op zijn kist een schaaltje pepernoten en een zwarte Piet

Nieuws overzicht

Afbeelding
Vol Cultureel Centrum genoot van de KC Big Band! 9 minuten geleden
Afbeelding
Voorschotense Krant vrijdag in de bus en op www.voorschotensekrant.nl 2 uur geleden
Afbeelding
Vol Cultureel Centrum Voorschoten genoot van de KC Big Band! 3 uur geleden
Het bestuur van de Autotocht met vlnr Peter Grimbergen, Joyce Spendel, Tineke van Os, Marijke Kljn en Sander de Ridder. Foto: Pr
De 92e Autotocht Ouden van Dagen is op woensdag 8 mei 3 uur geleden 1
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten: alleen nog kaarten voor 6 april 19 uur geleden