Ben van der Hoff verdiept zich in en geeft maandelijkse adviezen voor een gezonde lifestyle. Foto: Vsk
Ben van der Hoff verdiept zich in en geeft maandelijkse adviezen voor een gezonde lifestyle. Foto: Vsk

Chronische aandoeningen leiden tot sluipende epidemie

Algemeen

Column Ben van der Hoff Voorschotense Krant april

In Nederland tekent zich al langer een gevaarlijke epidemie af: chronische aandoeningen, de grootste sluipmoordenaars van de volksgezondheid. Maar er rinkelt geen alarmbelletje zoals bij de coronapandemie, die hiermee vergeleken niet meer is dan een verkoudheid.

door: Ben van der Hoff

Vijf miljoen Nederlanders lijden aan een of meer chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes 2, kanker, hoge bloeddruk en een ongunstig cholesterol. De helft van de ziektelast door deze chronische aandoeningen is toe te schrijven aan een ongezonde leefstijl zoals, roken, bewegingsarmoede en vooral ongezond eten. De helft van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht waarvan 14% obesitas, hetgeen de kans op chronische ziekten sterk verhoogt. Te veel ziekenhuisbedden werden onlangs nog bezet door Covid-19 patiënten, al of niet gevaccineerd, met (eigenlijk door) chronische aandoeningen. Enkele recente trieste cijfers: 20% van de 40 jarigen heeft al een chronische aandoening, van de 60 jarigen heeft 60% een of meerdere chronische ziekten en van de 80 jarigen 90%. Bijna twee miljoen vaderlanders lijden aan hart- en vaatziekten, ruim een miljoen lijdt aan diabetes 2 en meer dan een half miljoen aan kanker. Kanker is wat sterfte betreft tot staatsvijand nr. 1 gestegen. Gemiddeld slikken ouderen zo’n vijf verschillende medicijnen per dag. Tekorten aan essentiële vitamines en mineralen veroorzaken volgens prof. Ames van de Universiteit Californië DNA-schade die leiden tot chronische aandoeningen. Een gezonde leefstijl werpt daarom een dam op tegen chronische aandoeningen. De overheid (Gezondheidsraad/Voedingscentrum) doet te weinig aan preventie en zou moeten hameren op een gezonde leefstijl. Ons persconferentieduo Rutte en de Jonge/Kuipers heeft niet één keer in hun toespraken over corona de noodzaak van een sterk immuunsysteem en het belang van een bijbehorende leefstijl bepleit. De aandacht van medici is gericht op medicijnen in plaats van verbetering van de leefstijl. Maar er is hoop. Meerdere (Europese) onderzoeksinstituten, waaronder het VUmc en het RIVM, zoeken op basis van de onderzoekslijn ‘leefstijl en chronische ziekte epidemiologie’ naar patronen in de leefstijlfactoren en hoe zij leiden tot chronische aandoeningen. Daaropvolgend worden interventies ontwikkeld om gezond gedrag te bevorderen teneinde de ontwikkeling van chronische aandoeningen tegen te gaan. Maar uiteindelijk moeten wij ons bewust worden van de noodzaak van een juiste leefstijl.

Nieuws overzicht

Een noodkreet van het bestuur. De 100e editie en het NK wordt dit jaar verreden maar hulp is hard nodig! Foto: Nelleke de Vries
Noodkreet vanuit het bestuur van de Kortebaandraverij 1 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 3 uur geleden
Afbeelding
Voorschotense Krant morgen in de bus en nu al online 14 uur geleden
Afbeelding
Fortgensschool schaakkampioen van district Leiden 15 uur geleden 1
Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 21 uur geleden