Wie herkent in deze gezellige ruimte the basement nog?
Wie herkent in deze gezellige ruimte the basement nog? Foto:Vsk

Voor 50 Oekrainse vluchtelingen is een mooie opvangplek gerealiseerd in het gemeentehuis

Algemeen

Aanstaande maandag, 2 mei, arriveren de eerste Oekraïense vluchtelingen in hun tijdelijk verblijf in de aangepaste zijvleugel (de vroegere Parkschool) van het Voorschotense gemeentehuis. Voorschoten moet in opdracht van de Veiligheidsregio, 63 van de 2000 vluchtelingen, die nu in het crisiscentrum in de regio verblijven, opvangen. In het gemeentehuis is plaats gemaakt voor 50 vluchtelingen, in Huize Bijdorp worden sinds kort 9 bejaarde vluchtelingen opgevangen en in een woning, die de gemeente van een particulier huurt, verblijft nu al gezin van 6 personen.

Vandaag konden leden van het college, raadsleden en de pers een kijkje nemen en met eigen ogen zien hoeveel werk er in korte tijd was verricht om kamers en gemeenschappelijke ruimten voor de vluchtelingen uit Oekraïne in te richten.

‘Het is bizar op hoeveel mensen wij de afgelopen tijd hebben kunnen rekenen om deze opvang mogelijk te maken. Leden van de Rotary, de Lions, de Scouting, heel veel Voorschotenaren, raadsleden, ondernemers, de hele fractie van GroenLinks, en ambtenaren van de gemeente, allemaal hebben ze keihard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen, zonder hen was het beslist niet gelukt’, zegt burgemeester Nadine Stemerdink.

‘Rond 19 maart kreeg Voorschoten het definitieve bericht dat op 2 mei de eerste vluchtelingen aan zouden komen en we gingen onmiddellijk aan de gang. Er was al eerder contact geweest met Van der Valk, maar omdat Voorschoten een quotum van 63 kreeg toebedeeld en daar ook een vergoeding voor zal krijgen, konden we van het aanbod van Van der Valk voor een opvang voor 200 vluchtelingen geen gebruikmaken’.

‘De raad stemde in garant te staan voor het budget van 650.000 euro dat nodig zou zijn voor de opvang. In principe zullen de mensen zes maanden hier verblijven. De gemeente krijgt een vergoeding voor het regelen en coördineren van de opvang per bed, maar net als alle andere gemeenten, verkeren wij hierover nog in onzekerheid, het bedrag moet nog worden vastgesteld door het rijk. De vluchtelingen krijgen maandelijks een leefgeld van 205 euro voor voeding en 55 euro voor kleding. Vluchtelingen die bij particulieren worden opgevangen krijgen 215 euro, zij kunnen in overleg met hun gastgezin bepalen hoe zij dit besteden. Vinden mensen hier werk, dan vervalt het leefgeld. De kosten worden door het Rijk vergoed, maar wij wachten helaas nog steeds op een definitieve uitspraak over de hoogte van de vergoedingen’, verzucht de burgemeester.

‘Bij de opvang van de vluchtelingen is in principe elke afdeling van de gemeente betrokken. Er is een projectteam gevormd om het hele proces te coördineren, onze samenwerking is geweldig’, vertellen leden van het projectteam. ‘De bodes zijn meteen aan de slag gegaan om de werkplekken te verhuizen, daarna konden ondernemers en vrijwilligers aan de slag. Door het plaatsen van scheidingswanden konden er 11 kamers worden ingericht, de kleinste voor twee personen en de grootste biedt plaats aan 8 personen. Naast de 11 kamers, is er een grote centrale keuken, gemeenschappelijke badkamers, een speelruimte voor kinderen en een keurig ingerichte eetkamer waar meerdere mensen tegelijk kunnen eten. Wie ooit in the basement is geweest kijkt nu de ogen uit, het is een grote gezellige gemeenschapsruimte geworden waar mensen samen kunnen zijn, televisie kunnen kijken en ook gezamenlijk de maaltijd kunnen gebruiken’.

De inrichting is nu bijna voltooid, maar voor het projectteam is er nog heel veel werk te verzetten. Zij coördineren alles wat voor het verblijf hier noodzakelijk is, inschrijven, scholen zoeken, toegang tot medische zorg, contacten over dagbesteding en werk maar ook de begeleiding van de veelal moeders met kinderen die hun echtgenoten en vaders in Oekraïne achter hebben moeten laten en in onzekerheid verkeren over hun lot daar. Een Oekraïense Orthopedagoge is voor hen het aanspreekpunt. De GGD komt met een tolk en bekijkt in hoeverre medische hulp nodig is en biedt vaccinatie tegen Covid aan. Daarnaast is er gezorgd voor een 24-uurs beveiliging, zodat de vluchtelingen zich hier veilig voelen!.

Het is nog niet bekend hoe oud de kinderen zijn die naar Voorschoten komen, zodra dat bekend is, moet er onderwijs geregeld worden. Er zijn in Voorschoten al twee leraren uit Oekraïne die daar een belangrijke rol in spelen. Op dit moment wordt er al aan kinderen les gegeven op de Fortgensschool. Daarnaast krijgt iedereen een laptop zodat communicatie met Oekraïne mogelijk is, er mogelijk ook digitaal lessen gevolgd kunnen worden en het nieuws over Oekraïne gevolgd kan worden.

‘Er is ontzettend veel werk verricht, door vele enthousiaste vrijwilligers, ondernemers en onze eigen ambtenaren. Iedereen loopt nu wel op z’n tandvlees maar ik ben blij dat we met zijn allen deze klus hebben kunnen klaren’, besluit de burgemeester.

Een 6-persoonskamer
Ambtenaren van de gemeente schroeven het ene bed na het andere vakkundig in elkaar
Speelruimte voor de kinderen
Afbeelding
Afbeelding

Nieuws overzicht

Burgemeester Stemerdink kwam het nog altijd heel fitte echtpaar Van Katwijk feliciteren met het diamanten huwelijk. Foto: PR
Diamanten echtpaar Van Katwijk: altijd trots op elkaar 8 minuten geleden
Afbeelding
Voorschotense Krant vrijdag in de bus en op www.voorschotensekrant.nl 2 uur geleden
Afbeelding
Vol Cultureel Centrum Voorschoten genoot van de KC Big Band! 3 uur geleden
Het bestuur van de Autotocht met vlnr Peter Grimbergen, Joyce Spendel, Tineke van Os, Marijke Kljn en Sander de Ridder. Foto: Pr
De 92e Autotocht Ouden van Dagen is op woensdag 8 mei 3 uur geleden 1
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten: alleen nog kaarten voor 6 april 19 uur geleden