Afbeelding

Programma herdenken en bevrijding 4 en 5 mei

Algemeen

Op Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag 5 mei staan in elk geval de volgende onderdelen op het programma. 

Programma Dodenherdenking 
4 mei

Film: ‘Hitler heeft mijn roze konijn gestolenom 13:30 uur, Filmtheater Voorschoten, Prinses Marijkelaan 4, entree € 6,50.
Anna heeft het te druk met schoolwerk en vrienden om te beseffen dat de wereld op springen staat. Overal in Berlijn duiken posters op met de afbeelding van Hitler en de sfeer van oproer hangt in de straten. Wanneer haar vader, een joods journalist, verdwijnt en de familie halsoverkop moet vluchten uit Duitsland, beseft Anna dat het leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Vanaf nu is ze een vluchteling, die nieuwe talen leert en nieuwe vrienden maakt. Naar het ontroerende levensverhaal van de auteur Judith Kerr. Kijkwijzer 6, Nederlands. Deze film wordt ook vertoond op 25 en 29 april en 3 mei (13:30 uur) en 5 mei (15:30 uur).

Nationale Herdenking, vanaf 18:00 uur
18:00 uur - Halfstok hangen van de vlag op alle openbare en particuliere gebouwen.
18:45 uur - Kerkdienst met thema ‘Dodenherdenking’, Raad van Samenwerkende Kerken, voorganger ds. W.M. de Boer
19:45 uur - Vertrek stoet vanaf het gemeentehuis naar het herdenkingsmonument

19:55 uur - Burgemeester Nadine Stemerdink legt de eerste krans
20:00 uur - Twee minuten stilte
20:02 uur - Toespraak burgemeester Nadine Stemerdink
20:10 uur - Kranslegging

Herdenkingsconcert ‘Schaduw van Herinnering’ - Sinfonietta 20:30-22:00 uur, Dorpskerk, Kerkplein 2
Sinfonietta Voorschoten sluit de herdenking af in de Dorpskerk met verhalen uit de Tweede Wereldoorlog en muziek. Het orkest start met het 2e deel uit de symfonie Lamentatione van Haydn. Vervolgens de Sinfonia van Bach uit zijn werk “Ich hatte viel bekümmernis’; de orgelsolo Elegy van Thalben Ball en het andante van het 21ste pianoconcert van Mozart. Dirigent: Hendrik Jan Brethouwer.
De organist van de Dorpskerk Herman Lodder zal het orgel en de piano bespelen. Juke Willink leest verhalen voor uit “Het bittere kruid” van Marga Minco. De titel “Schaduw van herinnering” is ontleend aan een documentaire over Marga Minco. Entree is gratis. Meer info: Maria Huijts, voorzitter Sinfonietta Voorschoten; 06-40288300, sinfoniettavoorschoten@gmail.com.

Film: ‘Babi Yar. Context’ 20:30 uur, Filmtheater Voorschoten, entree € 8,50 (t/m 21 jaar €6,50)
Internationaal bekroonde regisseur Sergei Loznitsa reconstrueert de historische massa-executie van 33.771 Joden door de nazi’s in het Babi Yar ravijn.  Babi Jar is een ravijn aan de rand van de Oekraïense hoofdstad Kiev waar een van de grootste massa-executies in de geschiedenis heeft plaatsgevonden. In een minutieus opgebouwde documentaire toont Sergei Loznitsa de aanloop naar en nasleep van de twee dagen in september 1941, toen op deze plek 33.771 Joden door de nazi’s werden doodgeschoten. De massa-executie vormt het zwijgende centrum van de film, die volledig is opgebouwd uit archiefbeeld, deels achteraf voorzien van geluid. Een procedé dat Loznitsa ook toepaste in onder meer Blockade (2006), over het beleg van Leningrad. Door vrijwel elke vorm van duiding weg te laten, zijn het de archiefbeelden die moeten spreken, en spreken doen ze. Onontkoombaar leggen ze getuigenis af. Niet alleen van de gruwelen, maar ook van de wijze waarop de stad en zijn inwoners zich daarnaar plooien. Hoe posters van Hitler gewillig op ramen worden geplakt en er na de bezetting weer af worden geschraapt. En hoe ook het ravijn zelf langzaam maar zeker werd uitgewist. (Nederland/Oekraïne 2021, documentaire, 121 min., kijkwijzer 14, gesproken taal: Oekraïens, Russisch, Duits, Pools).

Programma Bevrijdingsdag 
5 mei

Sta stil bij de Bevrijding, vrijheid is geen vanzelfsprekendheid. Oranjevereniging Voorschoten richt zich op 2025 om een schitterend programma vorm te geven om te vieren dat we dan in Nederland al 80 jaar in vrijheid leven. Hou de lokale media-kanalen in de gaten voor eventuele initiatieven rondom Bevrijdingsdag.

Film: ‘Love It Was Not’, 20:00 uur, Filmtheater Voorschoten, entree € 8,50 (t/m 21 jaar €6,50)
De uitzonderlijke geschiedenis van de Joodse Helena Citron uit Slowakije die in 1942 tot de eerste groep vrouwen behoorde die in concentratiekamp Auschwitz belandde en de Oostenrijkse SS-officier Franz Wunsch die smoorverliefd op haar werd. Hij beschermde haar en later ook haar zus Roza waar mogelijk, maar hij had als SS-er ook een andere kant. In 1972, dertig jaar na de oorlog, wordt Helena Citron - inmiddels woonachtig in Israël - opgeroepen om samen met andere overlevenden te getuigen bij het proces tegen Wunsch in Oostenrijk. Een bijna onmogelijke opgave. Aan de hand van gesprekken met inmiddels hoogbejaarde Auschwitz-overlevenden, eerder opgenomen interviews met Helena Citron, haar zus Roza en ook met Wunsch, wordt het verhaal verteld. De Israëlische filmmaakster Maya Sarfaty won de Student Academy Award voor Best Foreign Documentary met The Most Beautiful Woman in 2016. De korte film over de liefdesgeschiedenis tussen Helena Citron en Franz Wunsch diende als basis voor Love It Was Not. Kijkwijzer 9.

Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Groep 8b RKBS De Regenboog winnaar Magazine Awards Zuid Holland 49 minuten geleden
Afbeelding
Jaarconcert Harmonie Voorschoten op zondag 25 juni 1 uur geleden
Afbeelding
Kamers met Aandacht 2 uur geleden
Afbeelding
Sugar 'n Spice, huisgemaakt gebak en gerechten op de vrijdagmarkt 5 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe inwoners Voorschoten bezochten 1e Cultuurproeverij! 21 uur geleden