Helma Neppérus roept de Voorschotense politiek op tot actie. Foto:  Monica Stuurop
Helma Neppérus roept de Voorschotense politiek op tot actie. Foto: Monica Stuurop

Helma Neppérus: Tijd voor actie!

Column Regio nieuws

In Voorschoten wordt net als in veel andere gemeenten nog steeds gewerkt aan de vorming van een nieuwe coalitie en dat kan best nog even tijd kosten. Toch gaat het leven hier gewoon verder en zijn er ook ontwikkelingen, waarvan je denkt: politiek neem actie.

Voor mij is nog altijd een ergernis de rotonde bij het gemeentehuis. De VVD zette destijds net als D66 al bij de aanleg vraagtekens, maar de werkelijkheid is dat die rotonde gewoon gevaarlijk is. 

En dan is er nieuw punt van gevaar bijgekomen, te weten de doorgaande provinciale weg van Voorschoten naar Leidschendam. Deze weg heeft aan de winter veel gaten overgehouden. Na terechte klachten bij de provincie is de weg aangepakt, maar helaas is het deel van de weg in Voorschoten niet gerepareerd door de provincie. Vreemd toch met zulk half werk schiet je niets op. 

Er was het afgelopen jaar veel werk aan de Leidseweg die daardoor steeds voor een groot deel was afgesloten. Ik begrijp dat de werkzaamheden nu bijna klaar zijn en dan keert het verkeer hopelijk toch voor een behoorlijk deel terug naar de Leidseweg, zodat Mozartlaan en Bachlaan minder overlast krijgen. Wel is de vraag, hoe de bouwplannen bij de Leidseweg gaan uitwerken. 

Vraag is of we als Voorschoten baat hebben bij WarmtelinQ of dat het juist geld kost?


Dan loopt de discussie over de zogeheten warmtelinQ Rijswijk-Leiden. De provincie Zuid-Holland wil restwarmte brengen vanuit de Rotterdamse haven naar een aantal plaatsen in de provincie, zodat er minder nieuwe energie behoeft te worden gebruikt. Daarbij gaat het ook om warmte brengen van Rijswijk naar Leiden en dan komt voor de leiding ook Voorschoten in beeld.

Vraag is of we daar als Voorschoten baat bij hebben of dat het juist geld kost. Ik heb mijn aarzelingen en het laatste woord is erover nog niet gezegd. En dat dan in een tijd dat energie toch al steeds duurder wordt.
Meer sporten en bewegen
Iets heel anders is de sport. Door de rijksoverheid is een sportakkoord gemaakt en ook Voorschoten heeft nu net als veel andere gemeenten een sportakkoord vastgesteld. Kern ervan is dat mensen, jong en oud, meer gaan bewegen. Dat is een goed uitgangspunt, maar de uitvoering moet beginnen. Als eerste stap is de zogeheten Sporttafel opgericht.

Bij de Sporttafel zijn steeds meer sportverengingen aangesloten en ook instellingen als sportscholen en het zwembad. Ik kom er zelf voor de golfverenging. Punten zijn meer bekend maken van de sportmogelijkheden, meer samenwerken en kijk ook hoe je met coaches in de buurt en contact met onderwijs meer mensen in beweging krijgt. Als mensen meer bewegen, heeft dat een positief effect op de gezondheid en mensen hebben meer contact met elkaar. 

Je zult ook naar de sportaccommodaties moeten kijken. Die moeten modern en veilig zijn en moeten goed worden onderhouden. Veel kan worden gedaan door vrijwilligers, maar ook de gemeente zal meer moeten doen, De gemeente zal naast morele steun aan de sport daarbij dus ook financieel toch moeten kijken wat meer kan. En de rollen, wie wat doet om meer mensen te laten sporten en bewegen, zullen duidelijk moeten worden verdeeld.

In Voorschoten is het leven na corona weer op gang gekomen, maar er zullen politiek ook knopen moeten worden doorgehakt. Besluitvorming duurt hier vaak lang en dat moet beter. Dus neem een besluit over de culturele accommodatie. 

En tot slot zeg ik weer, er moet meer worden gebouwd en daarbij moeten ook betaalbare woningen zijn. En er worden nu gelukkig stappen gezet, maar er moet meer gebeuren.

Helma Neppérus
Oud-Kamerlid en
oud-raadslid voor de VVD


Nieuws overzicht

Afbeelding
Activiteiten meivakantie bij Intratuin 2 uur geleden
Binnenkort komt het eerste boek van Astrid Janson over haar hechtingsstoornis uit. Tegelijkertijd is ze hobbyfotograaf en exposeert in Amersfoort. Foto: VSK
Ontmoeting bij de Dorpspomp 3 uur geleden
Afbeelding
Vacature doktersassistente 3 uur geleden
Afbeelding
Cyberaanval op gemeente afgeslagen 5 uur geleden
In mei en juni komt de bodyscan weer naar Drogisterij De Pauw van eigenaresse Veronica de Smit. Inschrijven kan vanaf nu. Foto: VSK
Ook dit jaar de bodyscan bij Drogisterij De Pauw 8 uur geleden