<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
<p>Wouter uit Voorschoten wint met zijn team de Eco-marathon op TT Circuit Assen met indrukwekkende effici&euml;ntie </p>

Wouter uit Voorschoten wint met zijn team de Eco-marathon op TT Circuit Assen met indrukwekkende efficiëntie

(Foto: Thomas te Lintelo | Public Relations & Partnerships)
Regio nieuws

Wouter wint met zijn team de Eco-marathon op TT Assen

(Persbericht) Met de auto van Amsterdam naar Griekenland en terug op één kilogram waterstof? Voorschotenaar Wouter Hajer laat samen met zijn team zien dat het mogelijk is. Met een efficiëntie van 486 kilometer op 1m3 waterstof, wat neer komt op 5407 kilometer op één kilogram waterstof, heeft Eco-Runner Team Delft vorige week vrijdag de Eco-marathon gewonnen en wisten ze de concurrentie ver achter zich te laten. 

Na twee overgeslagen edities wegens COVID vond de Eco-marathon, een internationale competitie waarbij het allemaal draait om zo ver mogelijk te rijden met zo min mogelijk brandstof, dit jaar plaats in Nederland. Op het TT Circuit Assen hadden de teams 4 pogingen om een zo goed mogelijk resultaat te neer te zetten. 

Wouter Hajer: ‘We gingen woensdag wat minder hard uit de startblokken dan gehoopt. De uitvoerige technische keuring nam meer tijd in beslag dan vooraf gedacht. Gelukkig konden we donderdag als een van de eerste alsnog het circuit op en konden we door middel van wat testrondes waardevolle informatie verkrijgen voor de officiële pogingen later die dag.’ 

Donderdag wist het team al een goede eerste poging neer te zetten op het circuit. Op de slotdag kwam de leidende positie van het Eco-Runner team niet meer in gevaar en wist het team hun efficiëntie zelfs nog verder te verbeteren.

Eco-Runner Team Delft
Eco-Runner Team Delft is een zelfsturend team bestaande uit 23 studenten van de TU Delft. De studenten, allen van verschillende studieachtergronden, ontwerpen en bouwen al sinds 2005 elk jaar zelfstandig een nieuwe auto die op waterstof rijdt. Wouter, Strategy Engineer, is dit jaar verantwoordelijk voor het bepalen van de optimale strategie en race lijnen tijdens de race, onder andere door middel van vele simulaties.

Sinds september is het huidige team bezig geweest met de Eco-Runner XII, de nieuwste waterstof aangedreven stadsauto. ‘Het hele team heeft er het gehele jaar enorm veel moeite en energie in gestopt. Een overwinning is dan een prachtige kroon op al het harde werk’ aldus Wouter Hajer.

Enorme verbetering
Met de behaalde efficiëntie, 5407 kilometer op één kilogram waterstof, hebben de Delftse studenten hun vorige record van 3369 km/kg verpletterd. Door te blijven innoveren en de grenzen af te tasten op technisch vlak willen ze het belang van efficiëntie en de potentie van waterstof voor de mobiliteitssector laten zien. Het team geeft aan verbijsterd te zijn: “We hebben zo hard gewerkt en droomden van een efficiëntie zo hoog, maar om het echt waar te maken is een geweldig gevoel!”

Wereldrecordpoging
Het jaar zit er voor de Delftse studenten nog niet op. Over een maand hebben de studenten nog een wereldrecordpoging op de planning staan. Bij het RDW testcentrum, naast Lelystad Airport, willen ze kijken hoeveel kilometers ze kunnen rijden op één tank waterstof. Vorig jaar wist het team met een beperkte hoeveelheid waterstof van 350 gram bijna 1200 kilometer af te leggen. Het huidige team heeft het doel om dit te overtreffen.


&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=voorschotensekrant.nl&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;
Meer berichten