Afbeelding
Foto: VSK

Gemeentehuis wordt opgesplitst, MFA in bibliotheek

Politiek Politiek

Het nieuwe coalitieakkoord is alleen nog op hoofdlijnen bekend maar levert wel een aantal bijzondere plannen op. Zo willen VVD, Voorschoten Lokaal en het CDA het gemeentehuis deels afstoten en ambtenaren op twee andere locaties in het centrum onderbrengen. De bibliotheek moet een kleine MFA worden en er wordt gezocht naar andere locaties voor overige cultuur. Op het gebied van woningbouw wil het college zelf de regie houden door versteende gemeentegrond in erfpacht uit te geven en zo 67% sociale en betaalbare woningen realiseren. Concrete plannen zijn er nog niet. 

Dat het gemeentehuis aan de Leidseweg toe is aan verbouwing, is al veel langer bekend. Maar in de plannen van het nieuwe college blijft alleen het hoofdgebouw nog in stand. De overige delen worden afgestoten of gesloopt. ‘Wellicht kunnen daar woningen komen, de locatie is prachtig’, aldus beoogd wethouder Zoetemelk. Voor de ambtenaren wil het college een gemeentekantoor en een andere plek in het centrum creëren. 

Het MOC-terrein, al jaren onderwerp van gesprek, is een optie voor onder andere het Klant Contact Centrum. Het daar gevestigde Uitvoerend Bedrijf moet dan wel uitgeplaatst worden. Daarvoor kijkt het college naar Leiden waar langs de Voorschoterweg, een bedrijventerrein wordt gerealiseerd. De Leidse gemeentewerven verhuizen daar ook naar toe. 

Op het MOC-terrein wil het college naast ruimte voor ambtenaren, ook huizen bouwen. De grond moet daarvoor in erfpacht uitgegeven worden om ervoor te zorgen dat de gewenste 67% sociaal en betaalbaar gehaald wordt. Of daarin alleen met woningbouwcorporaties of ook met projectontwikkelaars samengewerkt kan worden, is nog niet bekend. Op het MOC-terrein wil het college ook ruimte voor culturele organisaties. ‘Juist door functies te combineren, kun je de ruimte efficiënter gebruiken’, zei VVD fractievoorzitter Katrien van Meenen. Er moet nog wel onderzoek naar deze optie worden gedaan net als de zoektocht naar meer ‘versteende’ gemeentegrond (waar toch al gebouwd was) voor erfpacht. 

Die culturele ruimte elders is nodig want als het aan het college ligt wordt de MFA in de bibliotheek aan de Wijngaardenlaan gevestigd en daar is de ruimte te beperkt voor alle culturele wensen. ‘Het is de enige realistische variant’, aldus het college. Voorwaarde is wel dat de verbouwing tot een kleine MFA niet duurder wordt dan de begrote € 5,2 miljoen. Het college wil nog dit jaar een besluit hierover. Het denkt ook over eventuele woningbouw bij de bieb. Aan de huidige bouwplannen zoals onder andere Starrenburg III en de Intratuinlocatie wil het college niet tornen. ‘Dat zou alleen maar uitstel betekenen.’

Het zwembad blijft in ieder geval tot 2030 open, en naar de plannen IJsclub voor onder andere een skeelerbaan en wellicht een jou de boulebaan op het terrein van de ijsbaan worden wellicht weer gekeken. ‘We moeten af van de term ‘ijsbaan’, zegt Voorschoten Lokaal fractievoorzitter Wouter van Duivendijk. ‘Er ligt bijna geen ijs meer en schaatsen kan steeds minder. Maar deze locatie is verder ook geschikt voor andere evenementen en wellicht de kermis want waar moet die naar toe als het MOC-terrein niet meer beschikbaar is.’ Ook wil het college kijken naar een ‘blaashal’ bij MHC Forescate. 

Er is wat financiële ruimte voor alle plannen maar ‘we moeten wel kritisch zijn op de uitgaven.’ Zo werd onlangs bekend dat het Gemeentefonds waaruit alle gemeenten geld van het rijk krijgen, over een paar jaar flink minder uitkeert aan Voorschoten. Tegelijkertijd wil het nieuwe college de OZB niet verder verhogen dan alleen met de inflatiecorrectie. Verder zoekt men opbrengsten uit de verkoop van gemeentelijke panden zoals het Cultureel Centrum. Alhoewel daar wellicht een nieuwe Fortgensschool met kindcentrum gebouwd kan worden. Of het Ambachts- en Baljuwhuis verkocht gaat worden, daarover wilde het college niets zeggen zolang de rechtszaak over de afgeketste verkoop aan Boris Bayer nog loopt. 

Toch komen er grote projecten aan. Zorgen zijn er over de riolering in Voorschoten, een groot deel moet vervangen worden en dat kost veel geld. Ook wordt breed ingezet op duurzaamheid, te beginnen met de gemeentelijke panden. Kleinere projecten zijn onder andere de antieke verlichting in de Voorstraat, die moet duurzamer. De huidige lantaarnpalen worden in ieder geval vervangen omdat ‘aanpassen te duur is.’

Daarnaast wil het college prioriteit geven aan de bouw van gezondheidscentra aan de Raadhuislaan en de Jan Evertsenlaan en komt er een loketfunctie bij de brede welzijnsorganisatie Voorschoten Voor Elkaar. 

In het centrum wil het college meer ruimte voor horeca met terrassen zoals het Treubplein, het plein voor de Hema en (afhankelijk van de ontwikkeling) bij de kerk Het Kruispunt. Ook kijkt men naar daghoreca in de Schoolstraat en enkele plekken in de Voorstraat. Dat moet wel kwaliteitshoreca zijn, dus diverse verschillende restaurants, maar geen afhaalfaciliteit. 

Donderdagavond 7 juli wordt het akkoord in de gemeenteraad besproken. De vergadering is digitaal te volgen via de website van de gemeente.



Nieuws overzicht

Afbeelding
Volleybalrecreanten Gemini Kangeroes zoeken sociale spelers 17 uur geleden
Jan Spit (l) en Hans Dijksterhuis organiseren ook dit jaar het Voorschoten Open op 25 mei. Foto: VSK
13e editie Voorschoten Open Golf op zaterdag 25 mei 23 uur geleden
Afbeelding
Depressievereniging afdeling Leiden heeft ruimte voor nieuwe deelnemers!! 23 uur geleden
Na nog veel spannende momenten in het laatste kwart bleef de eindstand onbeslist, wat voor de blauwen toch als winst voelde!
Meisjes Forescate MO 12-4 spelen gelijk tegen Zoetermeer gisteren
Isis en Lisanne wonnen de dubbel.
Forescate 1 haalt met 6-0 de eerste overwinning binnen gisteren