Afbeelding

Stijging hypotheekrente maakt woning kopen nog moeilijker

Algemeen

In korte tijd is de hypotheekrente flink gestegen en zal waarschijnlijk nog verder stijgen. Dit blijkt uit het nieuwste rapport over de huizenmarkt van ABN AMRO. “Dit jaar zal de gemiddelde prijs van een koopwoning in totaal met 15% stijgen. Voor 2023 voorspellen we een stijging van 2,5%.,” zegt Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Koopkracht aangetast door hoge energieprijzen

De inflatie loopt op door de hogere energieprijzen. Om de inflatie af te remmen verhogen centrale banken de officiële rentetarieven, met hogere hypotheekrentes als gevolg. Het Economisch Bureau ziet de gestegen hypotheekrente ook duidelijk terug in de 10-jaars hypotheektarieven van de hypotheekverstrekkers. “Deze tarieven stonden aan het begin van het jaar nog rond de 2% en staan inmiddels al op 4%,” aldus Bokeloh. 

Leenbedrag omlaag

Bij het berekenen van de maximale hypotheek bij de aankoop van een woning is de hypotheekrente een van de bepalende factoren. In de jaren hiervoor was er een afname van de hypotheekrente, waardoor de hypotheeklasten daalden en huizenkopers vervolgens meer konden lenen. Bij een stijging gaat het toegestane leenbedrag echter juist omlaag. Door de rentestijging kunnen woningzoekers dus minder geld besteden bij de aankoop van een nieuwe woning. 

Woningaankopen blijven dalen

In de vorige Woningmarktmonitor werd al een daling van het aantal woningaankopen aangekondigd, maar door de hogere hypotheekrente zal dit nog verder dalen. De transacties op de huizenmarkt zullen namelijk moeilijker tot stand komen wanneer woningeigenaren een hoge prijs in hun hoofd hebben wanneer zij hun huis willen verkopen, maar potentiële kopers niet in staat zijn dit bedrag op tafel te leggen omdat zij het toereikende leenbedrag niet kunnen rondkrijgen. 

Nog steeds weinig uitzicht voor starters 

ABN AMRO ziet nog steeds weinig mogelijkheden voor starters op de woningmarkt. Zij hebben relatief weinig spaargeld en zijn dus voor een groot deel van het aankoopbedrag voor een woning afhankelijk van een hypotheek. De hogere hypotheekrente en de daling van het toegestane leenbedrag zullen ervoor zorgen dat starters nog moeilijker een nieuwe woning kunnen kopen.  

BRON: ABN AMRO

Nieuws overzicht

Afbeelding
Huiselijk geweld en kindermishandeling: ook in Voorschoten 3 uur geleden
Afbeelding
Forescate Dames 1 wint met 3-1 van Alliance D1 4 uur geleden
Afbeelding
Volleybaljongens Gemini Kangeroes zoeken nieuwe spelers 4 uur geleden
Afbeelding
Spetterend glow feest voor 08-09-010!! 4 uur geleden
Afbeelding
'Niet alleen lichamelijk maar ook mentaal sterker worden' 4 uur geleden