Charles van Leeuwen spreekt op 2 oktober bij het Spiritueel Café in de Dorpskerk.
Charles van Leeuwen spreekt op 2 oktober bij het Spiritueel Café in de Dorpskerk. Foto: Spiritueel Café

Spiritueel Café met Charles van Leeuwen

Algemeen Regio nieuws

Het Spiritueel Café ontvangt op 2 oktober Charles van Leeuwen. Het thema in deze lezing is: ‘De dorstigen laven’. Wat allemaal komt kijken bij barmhartig zijn. 

Van oudsher kennen we zeven werken van barmhartigheid, die zijn ontleend aan Mt 25, 35-46.Later zijn er nog andere werken van barmhartigheid aan dit klassieke rijtje toegevoegd. Het gaat deze middag over het tweede werk: ‘de dorstigen laven’. Dit is misschien wel het moeilijkste van allemaal, het roept in elk geval een extreem beeld op. 

Welke ervaringen hebben we eigenlijk met ‘de dorstigen laven’? Wanneer doen we dat en hoe pakken we dat aan? Zijn er misschien ook andere soorten dorst die we als werker van barmhartigheid zouden willen of moeten aanpakken? Kan het ook gaan om ‘mensen bij de bronnen’ te brengen en zorgen voor verkwikking in een tijd van droogte en schraalheid? Wat zeker is: het gaat bij barmhartigheid nooit alleen om ‘iets doen’, maar altijd ook om eerst ‘goed zien’ en vaak ook om ‘gewoon er zijn’. Met de juiste houding, scherpte, nuchterheid.

Charles van Leeuwen werkt aan de Universiteit Maastricht en schrijft over thema’s op het snijvlak van literatuur, geschiedenis en spiritualiteit. Zijn laatste boek is Missie van Barmhartigheid (2021).Hij is bestuurslid van de Beweging van Barmhartigheid.

De lezing op 2 oktober begint om 15.30 uur, inloop vanaf 15.00 uur en wordt gehouden in de Dorpskerk, Kerkplein 2.