Burgemeester Stemerdink reikte in zwembad Het Wedde, de versierselen uit aan Gert Jan Pater.
Burgemeester Stemerdink reikte in zwembad Het Wedde, de versierselen uit aan Gert Jan Pater. Foto: VSK

Lintje voor zwemleraar Gert Jan Pater

Algemeen Regio nieuws

Vijftig jaar is hij al vrijwillig zwemleraar bij de Eerste Voorschotense Zwemvereniging. En afgelopen maandag kreeg Gert Pater voor zijn werk een Koninklijke Onderscheiding. Hij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. 

Gert Jan begon op zijn 12e als hulpje bij het zwembad. Later haalde hij zijn diploma’s voor zwemonderwijzer en was toen bevoegd om zweminstructies te geven.

Bij de “Eerste Voorschotense Zwemvereniging” is hij de langst actieve instructeur. Naast het geven van zwemlessen is er op zijn initiatief ook aandacht besteed aan het onderwateronderwijs. Hiervoor legde hij contact met de Nederlandse Onderwatersport Bond. Hij is binnen de vereniging dé expert op het gebied van snorkelen en deze expertise draagt hij ook over aan zijn collega instructeurs.

Hij was lid van de jeugdcommissie binnen de zwemvereniging waar van alles werd georganiseerd voor de jeugdleden.

Gert Jan staat nog steeds elke maandagavond in het zwembad. In de bijna 50 jaar dat hij zwemles geeft, heeft hij veel kinderen, tieners en volwassenen veel plezier in het zwemmen gegeven en gemotiveerd om te blijven zwemmen en te bewegen. Daarnaast ondersteunt hij ook al ruim 35 jaar de Voorschotense Avondvierdaagse. Hij vervult hier o.a. de rol van verkeersregelaar, oversteekhulp en controleur.