Afbeelding

‘Oekraïnezondag op 26 maart in de Laurentiuskerk

Algemeen Regio nieuws

Zondag 26 maart 2023 vindt vanaf 11.00 uur in de H. Laurentiuskerk in Voorschoten “Oekraïnezondag” plaats. De dag wordt gehouden als teken van verbondenheid met de Oekraïense gemeenschap en vluchtelingen die getroffen zijn door de Russische inval en oorlog in Oekraïne. 

De dag wordt georganiseerd in samenwerking met Oekraïens Grieks-Katholieke parochie Den Haag/Rijswijk. De Oekraïens Grieks-Katholieke Kerk kent ruim 5,5 miljoen leden en is in een unie verbonden met de R.K. Kerk. De gemeenschap van Den Haag/Rijswijk komt normaal samen in de H. Bonifatiuskerk in Rijswijk.

Om 11.00 uur begint een gezamenlijke Eucharistieviering, waarin pastoor Rochus Franken celebreert met priester Mykolah Paliuh.De viering zal tweetalig Nederlands en Oekraïens zijn. De uitgesproken teksten zullen in vertaling op schrift staan.

Het Utrechts Byzantijns Koor en het Oekraïense koor Chervoni Korali zullen de viering opluisteren. Als speciale gast zal de 11-jarige Veronika Morska optreden, winnares van Ukraine Got Talent. Ook wordt een deurcollecte voor Oekraïne gehouden.

Aansluitend is er vanaf 12.15 uur in het Bondsgebouw naast de kerk een samenzijn met Oekraïense muziek en cultuur.

Twee leerlingen van de beroemde concertpianiste Anna Fedorova zullen spelen; ook zingt het koor van de Oekraïense vluchtelingen die in het gemeentehuis van Voorschoten wonen. Diverse vrijwilligersorganisaties presenteren zich in het Bondsgebouw: Vluchtelingenwerk, inzamelingsorganisatie voor Oekraïense vluchtelingen in Moldavië, en Healthcare4Ukraine (Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen en PGGM). Tevens zullen Oekraïense vrijwilligers workshops “iconen schilderen op glas” geven. Er worden heerlijke Oekraïense hapjes geserveerd. Tijdens de bijeenkomst zal de ambassadeur van Oekraïne aanwezig zijn en een korte speech houden. Ook de Poolse ambassade zal vertegenwoordigd zijn als teken van verbondenheid.
De bijeenkomst eindigt rond 14.00 uur.

Iedereen is van harte uitgenodigd. Ook kinderen in alle leeftijden zijn van harte welkom. Voor hen zijn er speciale activiteiten rondom het thema Oekraïne zowel tijdens (een gedeelte van) de Eucharistieviering als bij de bijeenkomst erna.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Volleybalrecreanten Gemini Kangeroes zoeken sociale spelers 6 uur geleden
Jan Spit (l) en Hans Dijksterhuis organiseren ook dit jaar het Voorschoten Open op 25 mei. Foto: VSK
13e editie Voorschoten Open Golf op zaterdag 25 mei 12 uur geleden
Afbeelding
Depressievereniging afdeling Leiden heeft ruimte voor nieuwe deelnemers!! 12 uur geleden
Na nog veel spannende momenten in het laatste kwart bleef de eindstand onbeslist, wat voor de blauwen toch als winst voelde!
Meisjes Forescate MO 12-4 spelen gelijk tegen Zoetermeer 13 uur geleden
Isis en Lisanne wonnen de dubbel.
Forescate 1 haalt met 6-0 de eerste overwinning binnen 13 uur geleden