Afbeelding

Dienend leiderschap

Algemeen

column Marjolijn Eshuis, Voorschotense Krant 25 mei j.l.

Voor het eerst in ons leven waren we getuige van de kroning van de nieuwe Britse koning. Een liturgisch schouwspel van hoog niveau, met veel symboliek in het geheel van gebeden, liederen en ceremonie van deze Anglicaanse eredienst.

Ik dacht terug aan De Filippijnen waar ik werkte en de ‘coronation’ van de sultan van de autonome regio Maguindanao in Mindanao bijwoonde. Tijdens een prachtige ceremonie werd ik plots via de luidspreker als vertegenwoordiger van ‘the Kingdom of the Netherlands’ naar voren geroepen om de voeten van de nieuwe vorst te kussen, samen met mijn Italiaanse collega. De toevallige aanwezigheid van buitenlandse gasten vergrootte de status van de sultan in zijn zelfbenoemde positie.

Terug naar onze overburen. Tijdens een van de ceremoniële hoogtepunten werd Charles buiten het zicht van miljoenen kijkers van enkele gewaden ontdaan, zodat hij ‘naakt’ in zijn hemd gezalfd kon worden, met olie geperst van olijven van de Bijbelse Olijfberg. Een moment zo heilig dat het voor onze ogen verborgen moest blijven, maar daardoor juist aan betekenis won. 

“Ik ben niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen”, zei Charles. Die woorden, een citaat van Jezus, kwamen diverse keren terug, en vormden feitelijk de essentie van het ritueel. 

Dienstsbaarheid lijkt me voor veel beroepsgroepen iets om te benadrukken, zeker ook voor politici. Zij eindigden onderaan in een peiling van het C.B.S. over het algemeen vertrouwen in Nederland. Wij vertrouwen dokters, agenten en de medemens, maar politici en de overheid minder. Verschillende crises, welbekend, zijn daar debet aan. Dienstbaar zijn betekent voor mij bescheidenheid, oprechte interesse in mensen, samen een langere termijn visie schetsen, onzekerheden benoemen, zodat iedereen voorbereid is.

“Ik ben niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen”. Deze Bijbelse visie op leiderschap kan een voorbeeld zijn voor anderen, of je nu gelovig bent of niet.

m.eshuis55@xs4all.nl

Twitter: @EshuisMarjolijn

Nieuws overzicht

De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 3 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 3 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 3 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 3 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 9 uur geleden