De doorgaande weg in nieuwbouwproject Het Fortuyn gaat de Griffioenlaan heten, naar de familie die er 100 jaar een tuinbedrijf had.
De doorgaande weg in nieuwbouwproject Het Fortuyn gaat de Griffioenlaan heten, naar de familie die er 100 jaar een tuinbedrijf had. Foto:

Gemeente heeft nieuw straatnamenbeleid: Het Fortuyn krijgt de Griffioenlaan

Algemeen Regio nieuws

De gemeente introduceerde dit najaar een nieuw straatnamenbeleid. Nu kunnen ook inwoners hun ideeën en voorkeuren aandragen voor nieuwe stratennamen. Dat heeft al gelijk geleid tot een wijziging in het nieuwbouwproject Het Fortuyn. De doorgaande weg wordt hernoemd van de Pauline Bouvy-Koenelaan naar de Griffioenlaan, de naam van de familie die daar bijna 100 jaar een tuincentrum had.

Wanneer er een nieuwe straat bijkomt in Voorschoten, start de gemeente een procedure voor een straatnaam. Inwoners kunnen daarin nu meedenken. En goede ideeën zijn er in ons dorp ten overvloede: sinds het nieuwe beleid werd aangenomen, zijn al vele verzoeken van inwoners binnengekomen. Niet alleen van beroemde lokale families maar ook van bekende Voorschotenaren.

Burgemeester Stemerdink: “Onze inwoners hebben veel kennis over de geschiedenis van ons dorp. De interesse voor de Voorschotense historie leeft! Deze betrokkenheid van de Voorschotenaren heeft onze voormalig burgemeester Pauline Bouvy-Koene geïnspireerd. Zij heeft laten weten dat ze het belangrijk vindt dat het geluid van de inwoners wordt gehoord. De geschiedenis van Voorschoten verdient het een plek te krijgen op nieuwe straatnamen. Daarom heeft zij besloten af te zien van haar straatnaamvernoeming, voor een nieuwe vernoeming naar de familie Griffioen. De Bouvy-Koenelaan wordt daarom de Griffioenlaan.”

Veel verzoeken
Tot nu toe ontving de gemeente veel straatnamenverzoeken voor het bouwplan Segaar-Arsenaal en omgeving. Veel van deze ideeën betreffen illustere Voorschotense familienamen zoals Griffioen, Segaar en Mechelse. Een ander voorstel betrof een Max van der Stoelstraat, naar de oud-minister van Buitenlandse Zaken. Toch heeft de gemeente besloten dit verzoek niet in te willigen. Binnen Voorschoten bestaat namelijk al een Dr. Martinus van der Stoelstraat, naar de vader van Max van der Stoel. Beide namen lijken dan toch te veel op elkaar. De gemeente bekijkt nu of er een brug of park naar Max van der Stoel kan worden vernoemd.

Nieuwe regel
De gemeente ontvangt heel graag verzoeken tot nieuwe straatnamen. Inwoners die een nieuwe straatnaam willen voordragen, moeten wel met enkele voorwaarden rekening houden. Zo moet de nieuwe straatnaam makkelijk uit te spreken en niet te lang zijn. De nieuwe naam moet ook passen bij de omgeving van de straat. En valt de keuze op de naam van een persoon? Dan moet deze persoon in ieder geval al tien jaar overleden zijn, en in Voorschoten gewoond hebben of er geboren zijn.

Meer informatieInwoners die meer willen weten over het aanvragen van een straatnaam, of meteen een verzoek willen indienen, kunnen kijken op www.voorschoten.nl/nieuwe-straatnaam-voorstellen.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Zeer muzikaal samenspel Pantelis Protopapas Quartet bij PJPJ Voorschoten 19 feb, 22:25
Jeroen van Dijken VVD Zuid Holland (l)  en Jaap Haubrich VVD Voorschoten.
VVD Voorschoten blij met toekomstig Lammenschansplein 19 feb, 22:22
Afbeelding
Ruim 100 zwemdiploma's uitgereikt in zwembad Het Wedde! 19 feb, 10:53 1
Afbeelding
PvdA en GroenLinks: Leegstand centrum bedreigt levendigheid dorp! 19 feb, 08:53 2
Afbeelding
Big Band komt naar Voorschoten! 17 feb, 14:45 1