Afbeelding

Koudwatervrees

Column Ingezonden

Hij hield van zijn werk maar wilde wat anders. Minder werkdruk, tijd voor een potje voetbal met zijn kinderen in het weekend. We liepen met de loopbaancoaching langs de Korte Vliet. Johan wilde graag de sprong maken naar een nieuwe carrière, maar had koudwatervrees. 

Spannend
Voor je een carrière switch maakt, weet je precies waar je afscheid van neemt; de mensen met wie je samenwerkt, je leukste taken, je salaris. Het is dus best spannend om de sprong te maken naar een nieuwe baan of carrière. Maar voor de langere termijn voel je dat het nodig is, bijvoorbeeld om een burn-out te voorkomen.

Mensen die ik begeleid als loopbaancoach willen graag meer rust, tijd voor hun gezin en minder werkdruk. Hoe kun je veilig veranderen van baan? 

Toen ik Johan vroeg hoe hij zich voelt als hij zijn droombaan heeft, kon hij dat precies vertellen. Rustiger, blij, tijd voor zijn kinderen, gezellig thuis. Warme kleuren horen er voor hem bij: geel, oranje, rood. Terwijl hij hier over vertelde, ging hij rechterop lopen. ‘Ik voel een last van mijn schouders afglijden.’

Opbouwen
In de coaching neem ik de coachee eerst mee naar de droombaan. Bij een nieuwe baan of carrière switch kijken we eerst: wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik? Vervolgens onderzoeken we de mogelijkheden. Soms kun je de ene baan afbouwen en de volgende baan opbouwen of begin je eerst met een opleiding.

Of worden de leukste taken van je baan opdrachten wanneer je zelfstandig ondernemer wordt, zoals bij mij gebeurde. 

De koudwatervrees verdwijnt dan vanzelf. Johan kon vrij snel zijn keuze maken voor een nieuwe carrière. Toen hij vervolgens gevraagd werd voor een baan die daar perfect bij aansloot, bleek het een warm bad. 

Nienke van Oeveren,
loopbaancoach

Nieuws overzicht

Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 2 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 9 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 11 uur geleden
De eerste Zonnebloemloten zijn verkocht door Zonnebloemvoorzitter Bert Dedden, aan burgemeester Stemerdink
Burgemeester Nadine Stemerdink koopt eerste Zonnebloemloten 17 apr, 15:04
Afbeelding
Voorschoten sluit aan bij Hollandse Plassen 17 apr, 13:42