Afbeelding

Hoe migratie echt werkt

Column

Bij de laatste verkiezingen en ook nu tijdens de formatie, is migratie een van de belangrijkste onderwerpen. De uitdagingen zijn echt. Ze gaan over onze arbeidstekorten, toekomstige economische groei, innovatiekracht, solidariteit en gedeelde normen en waarden.  

Ik adviseer de onderhandelende partijen om naar boekhandel te gaan. Voor het vorig jaar verschenen boek ‘Hoe migratie echt werkt’ van hoogleraar Hein de Haas. Op basis van 35 jaar migratie- onderzoek in 21 westerse landen geeft hij onder meer een inkijkje in de streng- of soepelheid van het gevoerde immigratiebeleid. Hieruit blijkt dat het immigratiebeleid in Westerse landen over het algemeen liberaler is geworden en dat er geen verschillen bestaan tussen linkse en rechtse regeringen als het gaat om strengheid. 

De verklaring van de Haas hiervoor is dat alle partijen in eigen kring verdeeld zijn. Linkse partijen willen met de vakbonden minder arbeidsmigranten die lonen drukken. Tegelijkertijd willen de progressieve flanken en NGO’s een humaan en juist soepeler asielbeleid. Rechtse en conservatieve partijen willen een restrictief beleid om de eigen cultuur te bewaren. Maar kennen ook een grote lobby van werkgevers om arbeidsmigranten voor bijvoorbeeld de kassen hier in het Westland. Gelijktijdig zien veel gelovigen het als een religieuze plicht om immigranten te verwelkomen en vluchtelingen te beschermen. 

Volgens de Haas leidt de toon van huidige migratiedebat af van een echte discussie over de voor- en nadelen van immigratie. Waarvan de een veel meer van profiteert dan de ander. Ik denk dat partijen moeten erkennen dat een verstandig immigratiebeleid geen links-rechts tegenstelling is. En dat het gesprek een tandje concreter en eerlijker moet gaan. Over de arbeidsomstandigheden van álle arbeidskrachten, de moordende concurrentie waar onze tuinbouwsector mee te maken heeft en de ophoping van diverse problemen, ook cultureel, in onze toch al kwetsbare wijken.

Arnold Posthuma
Politicoloog en Raadslid PvdA


Nieuws overzicht

Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 2 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 9 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 11 uur geleden
De eerste Zonnebloemloten zijn verkocht door Zonnebloemvoorzitter Bert Dedden, aan burgemeester Stemerdink
Burgemeester Nadine Stemerdink koopt eerste Zonnebloemloten 17 apr, 15:04
Afbeelding
Voorschoten sluit aan bij Hollandse Plassen 17 apr, 13:42