Voorschotense Saskia Oudshoorn schreef een boek over haar postnatale depressie en paniekaanvallen. Foto: Kleine Spruit Fotografie
Voorschotense Saskia Oudshoorn schreef een boek over haar postnatale depressie en paniekaanvallen. Foto: Kleine Spruit Fotografie Kleine Spruit Fotografie

Boek Voorschotense in lijn met overheidscampagne

Cultuur

De recente overheidscampagne 'Hey, het is oké' probeert de taboesfeer en schaamte rond angstklachten te doorbreken. Dit sluit goed aan bij de paniekroman van de Voorschotense Saskia Oudshoorn met de titel: 'Ben ik nou gek?'. De schrijfster, die jarenlang paniekaanvallen had in combinatie met agorafobie, wil met haar boek de bekendheid vergroten over de ziekte. Tijdens haar bevalling werd ze meegesleurd in een heftige  postnatale depressie, een psychische ziekte waar weinig over gepraat wordt. Met haar boek wil ze meer begrip creëren voor de patiënten.

Ervaringsdeskundige auteur
De schrijfster Saskia Oudshoorn leed jarenlang aan paniekaanvallen en straatvrees. Haar debuutroman is grotendeels op haar eigen ervaringen gebaseerd. Tijdens haar opname op een speciale moeder-baby unit van het Erasmus ziekenhuis, leerde zij andere moeders kennen die ook een vorm van een postpartum depressie hadden. Het voelde voor Saskia Oudshoorn te persoonlijk om alleen over haar eigen ervaringen te schrijven. Door er afstand te nemen en de ondervindingen van anderen meteen mee te nemen kon zij dit verwerken in het personage van de jonge vrouw Suus van Soomeren.

Boek 'Ben ik nou gek?'
Als een trage moordenaar sluipen ze het leven van de nuchtere Suus binnen: paniekaanvallen. Het verbaast haar zelf nog het meest dat juist zij last daar last van krijgt. Als Suus niet veel later wakker wordt op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis, wil ze meteen naar huis. Dat mag, als ze een baby meeneemt. Het verplegend personeel zegt dat die van haar is. Suus gelooft er niks van en wil zonder het jongetje naar huis. Lukt het haar om te ontsnappen of gaat ze accepteren dat het haar baby is?

Treffend geschreven
'Ze weet haar angsten zo treffend te beschrijven dat zelfs lezers die ze nog nooit gehad hebben, haar vreemde angsten volledig begrijpen.' en 'Ondanks het trieste onderwerp best vaak gelachen.

Wat een eye-opener over de wereld van de psychiatrie.' – Maria Genova journalist/auteur
'Indringend verslag, maar door de humor krijgen dramatische situaties een lichte toets. Haar schrijfstijl is luchtig, direct en toegankelijk. Zeer lezenswaardig' – NBD

Meer info: www.saskiaoudshoorn.nl
 

Nieuws overzicht

Afbeelding
Afsluiting Sijtwendetunnel van 28 april tot 18 mei 5 uur geleden 2
De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 23 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 23 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 23 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 23 uur geleden