Afbeelding
Foto: Stoomtrein Katwijk Leiden

Stoomtrein Katwijk Leiden op stoom voor een nieuw seizoen

Cultuur Kunst & Cultuur

Wanneer en op welke wijze de musea na de lockdown hun deuren weer kunnen openen, is tijdens de laatste persconferentie van Rutte en De Jonge nog niet aan de orde gekomen. Zodra het sein op ‘veilig’ wordt gezet, zal het vuur van de stoomlocomotieven weer worden opgestookt. Ruim 120 vrijwilligers staan klaar om u en uw gezin straks een fijne dag te bezorgen.

Startklaar voor rijseizoen 2021
Vanwege de Coronamaatregelen is het nog niet bekend of dit jaar al tijdens het Paasweekeinde de eerste treinen al mogen rijden. Voor de actuele informatie is het dus zaak hun website te raadplegen voor de openingstijden en richtlijnen van het RIVM die nageleefd dienen te worden. Tijdens de winter is het museum dan wel gesloten voor het publiek, voor de vrijwilligers is dat geenszins het geval.

In de winter van 20-21 is harder dan ooit gewerkt aan veel grote projecten. Zo wordt er gewerkt aan het sluiten van de lus om het Valkenburgse Meer, verrijst er een tweede motorlocomotievenloods in het buitenmuseum en wordt er dit jaar gewerkt aan een volledige metamorfose van het museum. Het materieel zal dan straks volgens de modernste standaarden worden tentoongesteld. In de werkplaats wordt gewerkt aan de afronding van een aantal grote restauratieprojecten. Er is altijd wat nieuws te zien en te beleven als u dit museum bezoekt. De vrijwilligers leiden u graag rond over het terrein en de werkplaats en kunnen u alles vertellen over het smalspoor.

Stoommachinisten in opleiding
Zaterdag 6 maart jl. is stoomlocomotief nummer 4, een Spoorijzer uit 1937, weer opgestookt en heeft zij sinds lange tijd weer een proefrit gemaakt. Deze rit was ook bedoeld als extra trainingsmogelijkheid voor twee aankomende stoommachinisten. Elk jaar worden nieuwe stokers en machinisten opgeleid om dit ambacht voor de toekomst niet verloren te laten gaan.

Toegangsprijzen
Volwassenen betalen 9 euro voor het ouderwetse treinkaartje waarmee je met de stoomtrein mee kunt, maar dat ook toegang geeft tot het museum. Kinderen (4 t/m 12 jaar) betalen 7 euro. De Museumkaart is bij Stoomtrein Katwijk Leiden niet geldig. Behalve een rit met de stoomtrein wordt u enthousiast rondgeleid over het buitenmuseum en kunt u onder begeleiding ook een kijkje nemen in de werkplaats.

Dit kindvriendelijke museum ligt aan het Valkenburgse Meer aan de Jan Pellenbargweg 1 te Valkenburg (ZH). Meer informatie vindt u op hun website www.stoomtreinkatwijkleiden.nl

Nieuws overzicht

Afbeelding
Nieuw bestuur Vereniging Noord Hofland en Frans Bakker erelid 12 uur geleden
Afbeelding
Veurs Lyceum doet mee aan Rijnlandcup 12 uur geleden
Afbeelding
VVD: Belangrijke stappen voor woningenbouw Voorschoten 20 uur geleden
Afbeelding
Archeo-workshop voor kinderen in Museum Voorschoten 20 uur geleden
Afbeelding
Wethouder Hubert Schokker start campagne 'Voorschoten gaat voor afval scheiden' 5 jun., 11:01 1