Het kanaal van Corbulo bij Vlietwijk. Foto: Jeroen Savelkouls via Provincie Zuid-Holland
Het kanaal van Corbulo bij Vlietwijk. Foto: Jeroen Savelkouls via Provincie Zuid-Holland

Neder-Germaanse Limes is Unesco Werelderfgoed

Cultuur Kunst & Cultuur

Het World Heritage Committee van Unesco heeft de werelderfgoedstatus toegekend aan de Neder-Germaanse Limes. De Limes was 2000 jaar geleden de noordelijke grens van het Romeinse rijk. In Voorschoten gaat het om het Kanaal van Corbulo. 

Het deel van de Neder-Germaanse Limes loopt van Katwijk via Utrecht en Arnhem naar Duitsland, in de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Paltz. Voor de aanvraag is hard gewerkt door de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland, de hierbij betrokken gemeenten en vele erfgoedorganisaties en vrijwilligers. 

De Neder-Germaanse Limes is onderdeel van de vroegere noordgrens van het Romeinse Rijk, de Limes. In Nederland loopt deze langs de loop van de rivier de Rijn. Van Katwijk aan Zee in Zuid-Holland, langs Leiden, Voorschoten, Leidschendam-Voorburg via Utrecht en Gelderland tot aan Remagen in Duitsland. 

Langs deze riviergrens bouwden de Romeinen 2000 jaar geleden forten (Castella) en wachttorens. Ook legden ze wegen, kanalen en havens aan. Hiermee brachten de Romeinen techniek en innovatie naar de lage landen. Mede dankzij een goede samenwerking tussen alle betrokken provincies en gemeenten is er in Nederland nu nog veel van deze oude beschaving te bewonderen. Langs de Limes, maar ook op andere plaatsen vinden archeologen nog regelmatig Romeinse resten in Nederland.

De Limes is het grootste archeologische monument van Europa. Het loopt van Engeland (Hadrian’s Wall) via Nederland en Duitsland, over de Donau-landen naar de Zwarte Zee. Uiteindelijk vervolgt het zelfs zijn weg via het Midden-Oosten naar de Sahara (in Libië).

Meer informatie is te vinden op de website romeinen.nl

Nieuws overzicht

Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 6 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 10 uur geleden 25
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland 27 mrt, 13:31
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk 27 mrt, 13:24