Logo voorschotensekrant.nl
<p>Het kanaal van Corbulo bij Vlietwijk. Foto: Jeroen Savelkouls via Provincie Zuid-Holland</p>

Het kanaal van Corbulo bij Vlietwijk. Foto: Jeroen Savelkouls via Provincie Zuid-Holland

Kunst & Cultuur

Neder-Germaanse Limes is Unesco Werelderfgoed

  Cultuur

Het World Heritage Committee van Unesco heeft de werelderfgoedstatus toegekend aan de Neder-Germaanse Limes. De Limes was 2000 jaar geleden de noordelijke grens van het Romeinse rijk. In Voorschoten gaat het om het Kanaal van Corbulo. 

Het deel van de Neder-Germaanse Limes loopt van Katwijk via Utrecht en Arnhem naar Duitsland, in de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Paltz. Voor de aanvraag is hard gewerkt door de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland, de hierbij betrokken gemeenten en vele erfgoedorganisaties en vrijwilligers. 

De Neder-Germaanse Limes is onderdeel van de vroegere noordgrens van het Romeinse Rijk, de Limes. In Nederland loopt deze langs de loop van de rivier de Rijn. Van Katwijk aan Zee in Zuid-Holland, langs Leiden, Voorschoten, Leidschendam-Voorburg via Utrecht en Gelderland tot aan Remagen in Duitsland. 

Langs deze riviergrens bouwden de Romeinen 2000 jaar geleden forten (Castella) en wachttorens. Ook legden ze wegen, kanalen en havens aan. Hiermee brachten de Romeinen techniek en innovatie naar de lage landen. Mede dankzij een goede samenwerking tussen alle betrokken provincies en gemeenten is er in Nederland nu nog veel van deze oude beschaving te bewonderen. Langs de Limes, maar ook op andere plaatsen vinden archeologen nog regelmatig Romeinse resten in Nederland.

De Limes is het grootste archeologische monument van Europa. Het loopt van Engeland (Hadrian’s Wall) via Nederland en Duitsland, over de Donau-landen naar de Zwarte Zee. Uiteindelijk vervolgt het zelfs zijn weg via het Midden-Oosten naar de Sahara (in Libië).

Meer informatie is te vinden op de website romeinen.nl

Meer berichten