Afbeelding
Foto: Politie Leiden Zuid

Politie waarschuwt voor auto-inbraken

Politie 112

De afgelopen weken wordt vooral in duurdere auto’s ingebroken waarbij dieven vaak zonder braakschade de auto leegroven. De buit bestaat meestal uit airbags, boordcomputers en navigatiesystemen, of zelfs de hele auto. 

Steeds meer auto’s hebben een ’slimme’ autosleutel met een zogenaamde ‘keyless entry’ of een variant daarvan. Dat is een comfort optie, waardoor een auto automatisch opent wanneer u in de buurt komt. Dieven zijn in staat om het signaal van de autosleutel vanaf buiten op te vangen, terwijl de sleutel in uw woning ligt. Daarna kunnen ze binnen een paar minuten hun slag slaan. Dit doen ze meestal tijdens de nachtelijke uren. 

De veiligste optie is om dit signaal bij uw dealer te laten deactiveren, maar u kunt ook andere maatregelen nemen om de kans op diefstal te verkleinen:

- Heeft u een keyless entry systeem? Bewaar dan uw sleutel niet binnen 2 meter van uw auto. Door gebruik van een signaalversterker kunnen dieven heel makkelijk uw auto openen. Een metalen blikje houdt ook de ontvangst tegen.
- U kunt ook zelf een ‘kooi van Faraday’ maken, Youtube staat vol tips.
- Bewaar uw autosleutels niet in het zicht, bij inbraak is dat het eerste wat de dief ziet.
- Probeer uw auto in de buurt van een lantaarnpaal te parkeren of laat het licht op de oprit branden.

En de belangrijkste tip: Twijfel niet en bel 112!
Ziet u mensen rondstruinen of verdachte voertuigen, geef het meteen door aan de politie via 112. Onthoud daarbij kenmerken zoals het signalement of een kenteken. Dieven die te voet of met de fiets werken, willen hun buit verstoppen om niet op te vallen. Het kan dus goed zijn dat ze in het bezit zijn van een rug- of fietstassen.

Als u zich op een later moment opmerkelijke zaken herinnert, kunt u die aan de politie doorspelen via telefoonnummer 0900-8844 voor niet-spoedeisende zaken.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant vrijdag in de bus en op www.voorschotensekrant.nl 8 uur geleden
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten: alleen nog kaarten voor 6 april 12 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 17 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 22 uur geleden 27
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9