<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
GL Albert Deuzeman
GL Albert Deuzeman

GroenLinks ziet frisse Voorschotense wind in de regio

  Politiek

Persbericht GroenLinks

Donderdag 4 april bespreekt de gemeenteraad van Voorschoten de visie van het college over de wijze waarop men regionaal wil samenwerken. De voornaamste boodschap van die visie is de noodzaak om te denken op de langere termijn en meer oog te hebben voor de wijze waarop verschillende onderwerpen samenhangen. Waar de gemeente in het verleden soms wispelturig was, wil het college de samenwerking zoveel mogelijk concentreren op de partnergemeenten binnen de Leidse Regio. Wat de fractie van GroenLinks betreft een uitstekende inzet. Raadslid Albert Deuzeman: "Wij pleiten al langere tijd voor het maken van een heldere keuze voor de Leidse Regio, waar Voorschoten van oudsher deel van uitmaakt. Als je samen echt dingen wilt bereiken voor je inwoners, moeten de andere gemeenten erop vertrouwen dat ze te maken hebben met een betrouwbare partner. Gelukkig staan onze coalitiepartners er ook zo in."

Belangrijk is niet alleen de partnerkeuze, maar ook het denken over de onderwerpen waarop gaat worden samengewerkt. Niet alle onderwerpen zijn daar even geschikt voor, want op zaken die regionaal uitgezet worden is het ook lastiger toezicht houden. Gelukkig hebben de gemeenten van de Leidse Regio zo'n twee jaar geleden een weloverwogen en gebalanceerde visie opgesteld over hun prioriteiten in de regio. Die moeten nu ook leidend zijn in het regiobeleid van Voorschoten als onderwerpen niet verplicht regionaal geregeld worden. Wat Deuzeman betreft een prima inzet. "Als GroenLinks waren en zijn wij nog steeds blij met die visie, die ook brede steun kreeg in alle gemeenteraden. Het zou fantastisch zijn om daar intensiever mee aan de slag te gaan."

Om ervoor te zorgen dat de gemeenteraad zo goed mogelijk grip houdt op de uitvoering, zal zij op een intensievere manier aandacht hebben voor regionale thema's. Dit op basis van een voorstel van een werkgroep van enkele raadsleden uit coalitie en oppositie.Wat GroenLinks betreft een mooi voorbeeld van de constructieve manier waarop de hele raad werkt om het gemeentebestuur zo goed mogelijk vorm te geven.

Het omzetten van regionaal beleid is een proces van de lange adem, maar een eerste praktische stap komt mogelijk al snel. Vanuit Oegstgeest kwam een oproep aan andere raden in de Leidse Regio om te gaan werken aan een concrete invulling. GroenLinks vindt dit een uitstekend initiatief, dat in Voorschoten gelukkig bij coalitie en oppositie op sympathie lijkt te kunnen rekenen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten