Erika Spil is donderdagavond digitaal benoemd als nieuwe wethouder van Voorschoten. Foto: VSK
Erika Spil is donderdagavond digitaal benoemd als nieuwe wethouder van Voorschoten. Foto: VSK

Erika Spil is benoemd als wethouder

Politiek Politiek

Wellicht is ze de eerste digitaal benoemde wethouder in Nederland. Erika Spil werd donderdagavond in een speciale digitale gemeenteraadsvergadering beëdigd als wethouder in Voorschoten voor GroenLinks. Ze volgt daarmee wethouder Monique Lamers op die begin maart aftrad. 

Door de coronacrisis mag de raad niet fysiek bij elkaar komen. Sinds vorige week is daarom een speciale wet van kracht die digitaal vergaderen, besluiten nemen en zelfs benoemingen mogelijk maakt. 

Woensdagavond was de voordracht van Erika Spil als beoogd wethouder van GroenLinks. Maar wettelijk gezien moet de gemeenteraad anoniem stemmen over de voordracht en dat kan niet digitaal. Donderdag brachten de raadsleden daarom de stembriefjes naar het gemeentehuis en daar bleek dat van de 19 aanwezige raadsleden, 18 vóór stemden. De digitale beëdiging van Erika Spil volgde diezelfde avond.  

Erika Spil werkte na haar studie Antropologie aan de Universiteit Leiden, vijftien jaar in de ideëel-commerciële sector. Daarna was zij negen jaar wethouder, eerst in de gemeente De Ronde Venen en meest recent in de gemeente Bunnik. Als gevolg van politieke en personele veranderingen zag zij in de laatste onvoldoende ruimte om haar bestuurlijke rol naar de maat van haar ambitie te vervullen; ruimte die zij wel ziet binnen de Voorschotense politiek en het college in deze gemeente. Erika  Spil woont in Mijdrecht, is getrouwd en heeft twee kinderen en twee bonuskinderen, zoals zij het zelf verwoordde. Zij blijft in Mijdrecht wonen en kreeg donderdagavond daarvoor ontheffing van de raad.

In de krant van 1 mei een interview met de nieuwe wethouder. 

Nieuws overzicht

Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 8 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 12 uur geleden 26
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland 27 mrt, 13:31
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk 27 mrt, 13:24