PvdA fractievoorzitter Ad de Graaf
PvdA fractievoorzitter Ad de Graaf Foto: JOHN BRUSSEL

PvdA: scherpere financiële controle door B&W

Politiek Persberichten Politiek

(persbericht) Al enige jaren vindt de PvdA dat het college niet realistisch begroot. De gemeente verspreidt persberichten zoals “Voorschoten presenteert sluitende begroting 2021- 2024”. Maar klopt dat wel? En wordt de gemeenteraad wel goed genoeg geïnformeerd? Op 29 april nam de raad unaniem een PvdA-motie aan die het college opdraagt de informatie- en controlefunctie op het terrein van de gemeentefinanciën te versterken.

De gemeente Voorschoten heeft het financieel moeilijk, net zoals veel andere gemeenten. Dat komt voor een deel door de bezuinigingen die de laatste kabinetten bij de gemeenten hebben neergelegd. Belangrijk voorbeeld is de jeugdzorg waarvoor de gemeenten nu verantwoordelijk zijn, maar waarvoor tegelijkertijd minder geld beschikbaar is dan vroeger. Gemeenten dringen al een aantal jaar bij het kabinet aan op meer geld hiervoor.

Maar dit mag niet betekenen dat je dan de uitgaven voor jeugdzorg maar te laag begroot. Toen in november vorig jaar de begroting 2021 werd besproken, was bekend dat de uitgaven voor de jeugdzorg in 2020 maar liefst één miljoen hoger zouden zijn dan het bedrag dat in onze begroting 2021 is opgenomen. Toch is vastgehouden aan dat lagere bedrag terwijl alle signalen erop wezen dat dat onvoldoende is. Dat vindt de PvdA onrealistisch begroten. Op papier krijg je een sluitende begroting, maar in werkelijkheid is dat niet zo.

De financiële problemen blijken nog groter omdat anderhalf jaar geleden besloten is tot een boekhoudkundige trouvaille (in gewone mensentaal: een truc) waardoor er jaarlijks €650.000 extra beschikbaar zou zijn. Maar in januari 2020, drie maanden later, werd bekend dat dit niet mocht en moest worden teruggedraaid. Het college was hier pas 11 maanden later van op de hoogte en informeerde de gemeenteraad hierover in februari 2021.

Volgens Ad de Graaf van de PvdA laten deze twee voorbeelden zien dat niet realistisch genoeg wordt begroot. Ook wordt de raad pas laat geïnformeerd. Hij is dan ook blij met de opdracht aan het college voor een scherper financieel beleid: “Laten we vooral vooruit kijken en zorgen dat dit niet meer gebeurd. Dit kan Voorschoten zich niet veroorloven. ”

Nieuws overzicht

Afbeelding
Centrumondernemers onaangenaam verrast door huisvesting ambtenaren in centrum 23 uur geleden 13
André Ewijk heeft zijn Moments weer geopend. Genieten van heerlijk ijs!!
Moments is weer open! 2 mrt, 11:50 1
Afbeelding
Koudwatervrees 2 mrt, 10:00
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten 1 mrt, 16:07
Op dinsdagavond, woensdagmiddag en vrijdagochtend is de speelotheek in de bieb aan de Wijngaardenlaan open. Foto: Speelotheek
Statiegeldactie bij AH voor Speel-O-Theek Voorschoten 1 mrt, 12:00