PvdA fractievoorzitter Ad de Graaf
PvdA fractievoorzitter Ad de Graaf Foto: JOHN BRUSSEL

PvdA: Gemeente neemt burgerparticipatie onvoldoende serieus

Politiek Persberichten Politiek

(persbericht) In 2018 beloofde B&W dat het inwoners en belanghebbenden bij de ontwikkeling van plannen zou betrekken. Maar dat gebeurt veel te weinig. Vaak hebben inwoners de indruk dat ze laat worden betrokken bij plannen die hen raken of dat ze met een kluitje het riet in worden gestuurd. Ook de informatie van B&W naar de gemeenteraad is gebrekkig en soms onjuist. Dat moet beter en daarom was er op initiatief van de PvdA (gesteund door CDA, ONS Voorschoten, VLS) op 15 juli een stevig debat in de gemeenteraad.

Als je je oor in het dorp te luister legt, dan kan deze kritiek niet verrassend zijn. Op 23 februari van dit jaar schreef Alliantie Burgers Voorschoten over de manier waarop Voorschoten gestalte geeft aan burgerparticipatie: “Kan dit College het dossier burgerparticipatie wel vorm en inhoud geven of wil men dit niet?”

Van recente datum is de discussie over een multifunctionele accommodatie. In december 2020 besloot de raad tot uitwerking van het plan aan de Wijngaardenlaan maar wethouder Cramwinckel stond open voor een alternatief: “mijn telefoon staat altijd aan en als iemand een goed idee heeft, valt daarover te praten. Laten we maar eens kijken wat voor creatieve ideeën er dan komen”.

Maar toen op 17 mei een creatief idee kwam, wilde het college het niet in behandeling nemen. Pas na druk vanuit de oppositie en het dorp ging wethouder Cramwinckel overstag. En naar aanleiding van een presentatie van B&W over dit project schreef de Cultuurfabriek op 7 juli : “naar onze mening verstrekt u onjuiste informatie.”

Er zijn meer projecten waarbij belanghebbende inwoners van Voorschoten pas laat informatie krijgen zoals bij de Jan Wagtendonkstraat over bouwplannen op een groenstrook. Het college heeft zich hiervoor verontschuldigd. Maar de gebrekkige communicatie heeft wel tot veel boosheid geleid.

Ook de informatie van B&W aan de raad leidt tot irritaties. Eind februari schrijft B&W dat de werkzaamheden aan de Leidseweg Noord niet meer zullen kosten dan begroot, terwijl de gemeente al op 11 januari wist dat het zes ton duurder wordt. Onjuiste informatie dus!

Alle reden dus om op 15 juli een motie in te dienen waarin staat dat de raad deze gebrekkige communicatie betreurt en het college wordt aangemoedigd om het voortaan beter te doen. VVD, D66, GroenLinks, SP verwierpen deze motie. Ad de Graaf: “Positief is de erkenning van de burgemeester dat fouten zijn gemaakt en het anders moet. Maar een stevige uitspraak van de raad zou haar hierin hebben gesteund.”

Nieuws overzicht

Afbeelding
Evenement in Vuur en Vlam bij Stoomtreinmuseum 6 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks Voorschoten vindt accommodaties essentieel onderdeel van sportvisie 6 uur geleden
Afbeelding
Succes in Silvercup voor Forescate Hockey Dames 1 7 uur geleden
Afbeelding
OdenseHuisOrkest brengt mensen bij elkaar: 'Ik word er blij van in mijn hoofd' 13 uur geleden
Afbeelding
PvdA: 'Voor een inclusief en veilig sportklimaat in Voorschoten' 27 mrt., 09:22