Afbeelding

Autoriteit Persoonsgegevens legt gemeente € 30.000,- boete op

Politiek Gemeenteberichten

Wethouder Schokker kondigde het gisterenavond tijdens de vergadering van de raadscommissie al aan. De Autoriteit Persoonsgegevens legt de gemeente een boete op van € 30.000,-. Dit omdat de gemeente persoonlijke gegevens van inwoners langer bewaarde dan nodig was.

Het ging om gegevens over het gebruik van grijze en ondergrondse afvalcontainers. De gemeente heeft haar werkwijze inmiddels aangepast en overweegt bezwaar aan te tekenen.

Vanaf maart 2019 zijn alle grijze containers (kliko’s) vervangen door containers met chip. Inwoners die gebruik maakten van een ondergrondse container op straat kregen een token. Zowel de eigen container als de token werden gekoppeld aan het woonadres. Bij het aanbieden van afval registreerde de gemeente het chipnummer, het tijdstip, de locatie en het type afval.

Een inwoonster diende drie klachten in bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Twee werden ongegrond verklaard maar de Autoriteit Persoonsgegevens stelde wel vast dat de gemeente deze persoonlijke gegevens langer bewaarde dan noodzakelijk was. Naar aanleiding van het onderzoek heeft de gemeente de bewaartermijnen teruggebracht en alle inwoners met een brief geïnformeerd.

Op 2 november besloot de Autoriteit Persoonsgegevens om de gemeente toch een bestuurlijke boete op te leggen. ‘Dat is een tegenvaller’, zegt wethouder Hubert Schokker in een persbericht. ‘Je kunt elke euro maar één keer uitgeven en we besteden het geld natuurlijk veel liever aan gezondheid, veiligheid, onderwijs, noem maar op. Daarom overwegen we bezwaar aan te tekenen.’

Toch is er enige troost. De wethouder: “De boete had een stuk hoger kunnen uitvallen. De Autoriteit Persoonsgegevens koos daar niet voor, omdat we direct onze werkwijze hebben aangepast. Dat deden we overigens niet alleen door de dreigende boete. Als gemeente willen we hoe dan ook zorgvuldig omgaan met de persoonlijke gegevens van onze inwoners.”

Nieuws overzicht

Afbeelding
Zeer muzikaal samenspel Pantelis Protopapas Quartet bij PJPJ Voorschoten gisteren
Jeroen van Dijken VVD Zuid Holland (l)  en Jaap Haubrich VVD Voorschoten.
VVD Voorschoten blij met toekomstig Lammenschansplein gisteren
Afbeelding
Ruim 100 zwemdiploma's uitgereikt in zwembad Het Wedde! 19 feb, 10:53 1
Afbeelding
PvdA en GroenLinks: Leegstand centrum bedreigt levendigheid dorp! 19 feb, 08:53 2
Afbeelding
Big Band komt naar Voorschoten! 17 feb, 14:45 1