Foto's: Nelleke de Vries
Foto's: Nelleke de Vries

Fantastisch en veelzijdig paardensportevent in Vlietland

Sport Sport

Voor het 15e jaar op rij, organiseerde de Blesruiters en Koningin Emma een samengestelde wedstrijd. Op deze zonnige zondag 16 juni reisden ruim 300 ruiters, amazones en menners uit het hele land naar het mooie groene "Watersport- en recreatiegebied Vlietland" in Leidschendam, om deel te nemen aan één van de meest spectaculaire paardensportevenementen in de regio. De samengestelde wedstrijd van de regio Zuid-Holland voor de ruiters en amazones en dit jaar was er ook weer een wedstrijd georganiseerd voor de menners, een officiële minimarathon! 

Nergens anders op een wedstrijd vind je deze twee disciplines van paardensport op één wedstrijddag, een unieke combinatie van twee spectaculaire disciplines in de paardensport. Zondagochtend reed de eerste ruiter om 8:00 uur de dressuurring in. Zondagmiddag om 17:50 uur kwam de laatste combinatie over de finish van de cross-country. De eerste menners starten hun parcours om 11.00 uur en de laatste combinatie stond om 14.30 uur aan de start om de marathonwedstrijd af te sluiten. In beide disciplines zijn snelheid, wendbaarheid en gehoorzaamheid van groot belang om te winnen. Het vertrouwen van de mens op het paard, maar ook zeker andersom moet het paard op zijn berijder en bestuurder kunnen vertrouwen om de hindernis samen te overwinnen. 

Disciplines 
Eventing is de meest veelzijdige tak van alle hippische disciplines. Elke ruiter moet 3 onderdelen afleggen: een dressuurproef, springparcours en als sluitstuk het meest favoriete onderdeel: de cross-country. Of zoals een van de deelnemers het omschreef: "Eerst laat je in de dressuur zien dat je klaar bent voor het springen, daarna test het springparcours dat je kunt springen. En dan mag je cross in en over de natuurlijke hindernissen springen. Dat is waar we het voor doen."
Tijdens de Minimarathon lieten de menners zien dat zij in hoog tempo de ballen op de kegels kunnen laten liggen en hoe zij in de juiste volgorde de poorten van de vaste hindernissen zo snel mogelijk en zonder fouten kunnen passeren met een hoge snelheid. Dit parcours rijden zij twee keer en de totale tijd geldt als eindtijd.  

Hindernissen
Dit jaar hebben de parcoursbouwers van de cross-country Kees de Jong en Martin Spruijt de ruiters verrast om het parcours eens andersom te rijden, dit was een heel gepuzzel, maar er werd een gevarieerd en mooi parcours neergezet. In de cross-country namen de ruiters de dikke Trakhener, de Trekzaag, Hooiwagen en als laatste de welbekende Lauwerskrans zonder enige moeite. De wat lastigere hindernissen, de grote Ophaalbrug en de Huntsmen hedgdes, een smalle dubbelsprong van heggen,- waar de ruiters konden kiezen tussen een snelle of langere route – leverde de nodige weigeringen of extra seconden op voor vele combinaties. 

In de Minimarathon rijden de enkel-, twee- en vierspannen een parcours van totaal 13 hindernissen. Eerst nemen ze een aantal hindernissen, waarbij ze met de marathonwagen in volle galop tussen twee smalle oranje kegels doorrijden waar twee ballen op liggen die ze er niet vanaf mogen tikken, want dat levert strafpunten op. In hetzelfde parcours volgen nog drie lastige vaste hindernissen, vaak verdeeld in onderdelen A t/m E waar ze zo snel mogelijk met korte en snelle bochten door de poorten moeten manoeuvreren. Zo'n vaste hindernis stond deels ook uitdagend in het water gebouwd. Zo worden de kegel- en de vaste hindernissen afgewisseld om zo snel mogelijk bij de finish te komen. Bij de Minimarathon gaat het om snelheid, wendbaarheid en stuurmanskunst. Dit leverde een fantastisch schouwspel op.

Teamwork
Niet alleen ruiter, menner en paard moeten een goede combinatie vormen om succes te hebben. Ook de organisatie is een kwestie van teamwork. Paardensportverenigingen 'de Blesruiters' uit Stompwijk en 'Koningin Emma' uit Wassenaar organiseerden het evenement gezamenlijk. Ruim van tevoren zijn we al bezig met de voorbereidingen van dit grote evenement. In de winter zijn we druk aan het zagen en timmeren, we bouwen prefab-hindernissen zelf. In de week voor de wedstrijd komen die uit de opslag en worden op de juiste plek neergezet en afgebouwd. In een tijdsbestek van nog geen week verschijnt een compleet strodorp en een cross-parcours met zo'n 25 hindernissen.

Vrijwilligers
Naast de harde kern organisatoren en vrijwilligers van de Stichting Eventing Zuid-Holland, zijn er ongeveer 135  vrijwilligers nodig om zo'n mooie, grote en complexe wedstrijd tot een goed eind te laten verlopen. Dit kunnen wij uiteraard niet alleen, elk jaar melden veelal onze vaste, trouwe en ervaren vrijwilligers zich aan om ons te komen helpen. De taken variëren van hindernisjury, parkeerwachten, dierenartsassistenten tot het bewaken van overgangen voor het publiek, waar de ruiters met hun paarden in volle galop langs galopperen. Dit jaar organiseerden wij wederom een mooi gevulde loterij voor alle vrijwilligers om onze dank uit te spreken. Met als hoofdprijs; twee toegangsbewijzen voor de military in Boekelo en daarnaast vele bonnen en leuke cadeaus van onze standhouders en sponsoren.

Wedstrijdleider en voorzitter Ton Spaan kijkt zeer tevreden terug op de dag: "We hebben een geweldige dag gehad met veel zon, veel publiek en alles is goed en veilig verlopen, op naar volgend jaar".

Uitslagen regio kampioenschap Eventing:
De regiokampioenen zijn:
Klasse L paarden: Joyce Roozenburg met Hero
Klasse B paarden: Amanda van Adrichem met Double-O-Seven

Klasse L paarden ring 3 : Barbara Thomas met A Lucky One Spirit
Klasse L paarden ring 5: Lucy Groenen met Donna Gracia
Klasse B paarden ring 12: Leida Naber met Scotch and Soda
Klasse B paarden ring 11: Caitlin van Verseveld met Hollandsche Whitefort Phantom
Klasse M pony's, cat. CDE: Lotte Provoost met Sunshine
Klasse L pony's, cat. DE: Cecile Meijer met Caspar
Klasse L pony's, cat. ABC: Julia Vermue met Bailey
Klasse B pony's, cat. DE: Noa van der Leeuw met Toplines Tamiro
Klasse B pony's, cat. ABC: Marit van de Kruijs met Maquirestables Furgus Flynn
Uitslag oefencross (klasse BB) paarden ring 8: Laura Wiersma met Fleur de la Pomme
Uitslag oefencross (klasse BB) paarden ring 9: Victoria van der Pas met Ginellie-m
Uitslag oefencross (klasse BB) pony's: Levina de Vrieze met Dromore West

Uitslag minimarathon
Enkelspan pony's  
1. Aad Borst met Owen
2. Linda Borst met Gwen
3. Jacqueline van Bruggen met Wilgenhaar's Sonate
Enkelspan paarden
1. Stephanie Bank met Fay
2. Kitty Smits- Roeling met Dirkje
Tweespan pony's
1. Angela van Zon met Chester & Alex
2. Jos Stuifzand met India &Vivaldi
Tweespan paarden
1. Erik Hoving met Wendy & Vrouwke
Vierspan pony's
1. P Van Doorn met Sander, Rocky, Enrico en Mano

De complete uitslagen zijn te vinden op www.eventingzuidholland.nl en www.sgwlive.nl.   

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 3 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 10 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 13 uur geleden
De eerste Zonnebloemloten zijn verkocht door Zonnebloemvoorzitter Bert Dedden, aan burgemeester Stemerdink
Burgemeester Nadine Stemerdink koopt eerste Zonnebloemloten 17 apr, 15:04
Afbeelding
Voorschoten sluit aan bij Hollandse Plassen 17 apr, 13:42