Jubileumboek Schaakvereniging Voorschoten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Foto:
Sport

Jubileumboek Schaakvereniging Voorschoten

  Sport

Op 14 december j.l. was het precies 75 jaar geleden dat de schaakvereniging Voorschoten werd opgericht. Ook daarvoor had er al een club met die naam bestaan – waarvan er resultaten zijn terug te vinden tot zelfs 1915 – maar die was tijdens  de Tweede Wereldoorlog opgeheven. Zeven maanden na het einde daarvan besloot een twintigtal schakers de draad opnieuw op te pakken en wederom in verenigingsverband te gaan schaken. De nieuwe club sloot zich aan bij de Leidsche Schaakbond en vanaf dat moment stond de sv Voorschoten weer officieel op de schaakkaart van Nederland.

Reden genoeg natuurlijk om dit feestelijk te gaan vieren, maar ook hier gooit de corona roet in het eten. Alle festiviteiten zijn tot nader order opgeschort en zullen alsnog gaan worden georganiseerd zo gauw de omstandigheden dat toelaten. 

Wel is er een jubileumboek gemaakt waarin uitgebreid de geschiedenis van de vereniging wordt verteld: Sv Voorschoten 75 jaar. En een hoop te vertellen valt er zeker. De 20 leden waar het allemaal mee begon zijn er nu 140 geworden die deels op maandagmiddag (voor de ouderen), donderdagavond (de gewone clubavond) of vrijdagavond (de jeugd) spelen. In die 75 jaar hebben zich uiteraard veel schaaksuccessen maar vanzelfsprekend ook -drama’s afgespeeld. 

Er zijn jaren geweest dat de sv Voorschoten in navolging van de voetballers van Volendam het ene jaar promoveerde om het jaar daarop direct weer te degraderen. Vreugde en verdriet liggen in sport dicht bij elkaar.

Maar de laatste jaren leeft de vereniging qua speelsterkte in een ongekende bloeiperiode. De goed georganiseerde jeugdopleiding heeft ervoor gezorgd dat het eerste tiental momenteel in de op een na hoogste klasse van Nederland speelt en daar bij het afbreken van de competitie, als gevolg van de corona, op een gedeelde derde plaats stond. Het grootste deel van dat team is afkomstig uit de eigen jeugd en hun gemiddelde leeftijd is de jongste van alle teams die in de landelijke competitie uitkomen. Met een schuin oog wordt dan ook gekeken of ook die laatste stap naar de hoogste klasse van Nederland, de Meesterklasse, is te maken.

De jeugdopleiding heeft in het verleden al een aantal Nederlandse jeugdkampioenen opgeleverd. Rosa Ratsma is de afgelopen tien jaar in alle leeftijdscategorieën kampioen geweest en zij eindigde op het laatste Nederlandse kampioenschap voor vrouwen als tweede. Cato de Zoeten is momenteel nationaal kampioen t/m 16 jaar en Emma Barbier t/m 10 jaar. Degenen die denken dat schaken alleen iets is voor jongens zitten er dus behoorlijk naast. Rosa geeft ook online schaakles aan ouders van kinderen uit de jeugdopleiding, die het leuk vinden gelijk op te gaan met hun kroost om ze toch enig weerwerk te kunnen geven.

Het jubileumboek, vol foto’s van toen en nu, wordt gratis verspreid onder leden en oud-leden. De laatsten kunnen zich melden bij wedstrijdleider@svvoorschoten.nl. Andere geïnteresseerden kunnen het boek tegen kostprijs bestellen bij hetzelfde adres. Degenen die meer willen weten over de vereniging kunnen terecht op www.svvoorschoten.nl<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten