Wassenaarder Mark Slats en Kai Wiedmer uit Rotterdam zetten een nieuw wereldrecord neer in de Atlantic Challenge Roeirace. Foto: copyright Atlantic Campaigns
Wassenaarder Mark Slats en Kai Wiedmer uit Rotterdam zetten een nieuw wereldrecord neer in de Atlantic Challenge Roeirace. Foto: copyright Atlantic Campaigns

Wereldrecord voor Wassenaarse zeiler Mark Slats

Sport Sport

Mark en Kai halen wereldrecord, be stronger than your excuses. Onder dit motto roeiden Mark Slats ( Wassenaar) en Kai Wiedmer (Rotterdam) een wereldrecord in de Atlantic Challenge roeirace over bijna 3000 zeemijl. Met het record van 32 dagen en 22 uur verbrijzelden ze het oude record voor pairs met 5 dagen! 

Op roeivereniging Rijnland kwam op 16 januari een groep trouwe volgers bijeen om dit succes te vieren en ook hun parallel race af te sluiten. Zo’n 40 Rijnlandleden roeiden vanaf 12 december op de Vliet gelijk op met Mark en Kai om te proberen gezamenlijk een gelijke afstand te roeien. Dit doel is gehaald: met elkaar legden zij ruim 5000 km af in deze 32 dagen. Met een welkomstbord, champagne en een drone opname werd dit volop gehuldigd. Ze haalden daarmee ook geld op voor het sponsorfonds Row4Cancer. Mark en Kai kunnen tevreden zijn, met 61000 euro is het einddoel van 65000 euro bijna in zicht. Doneren kan nog via https://row4cancer.mvdwfoundation.nl/doneren

Tot verbazing van alle volgers kwam team Row4Cancer op 14 januari j.l. niet alleen als eerste aan op Antigua van de hele vloot van 21 boten, waaronder 10 boten met vier roeiers maar hun voorsprong was zo groot dat de eerstvolgende boot pas na 2 dagen binnenkwam, de rest volgt op nog grotere afstand. De achterste groep moet nu nog meer dan 1000 mijl varen. 

Mark en Kai hadden zware omstandigheden. Soms weinig tot geen wind en dus ook midden op de oceaan bloedheet, vaak moeilijk roeien met hoge golven dwars. Pas de laatste week kwam de eerder verwachte ZO passaatwind door met hoge golven mee, waar ze vanaf konden surfen. Dat leverde ze behalve mooie foto’s, waarschijnlijk ook nog de prijs op voor de grootste dagafstand van 100 mijl.

Hoe deden ze dat? Behalve hun fysieke training, goede voorbereiding en de ervaring van Mark tijdens zijn eerste deelname in deze race in 2017 (wereldrecord soloklasse in 30 dagen), moet ook de speciaal voor hun ontworpen lichte, zelf gebouwde boot, Maria, genoemd worden. Volgens Mark en Kai was uiteindelijk de mentaliteit de belangrijkste factor (Be stronger than your excuses). 

Ze lagen na een dag al voorop, maar bleven elke dag verder uitlopen, door elkaar te pushen, 24 uur per dag. Twee uur roeien, twee uur rust ( en zo veel mogelijk eten). Dit niet alleen toen het tegenzat, maar tot op het laatst om een zo scherp mogelijke tijd te halen. Ze zagen er bij de finish vermoeid maar gezond uit, geen blaren aan de handen, maar Mark was wel 10 kg afgevallen.

Rijnland hoopt de verse recordhouders zodra Corona het ons toestaat, ‘gewoon’ op de vereniging  te kunnen huldigen en en de èchte verhalen te horen. 

Tekst: Nico van Ravesteyn (19-1-2021)

Nieuws overzicht

De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 10 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 10 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 10 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 10 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 16 uur geleden