<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
<p>De Voorschotense horeca mag nog drie maanden langer de uitgebreide terrassen laten staan </p>

De Voorschotense horeca mag nog drie maanden langer de uitgebreide terrassen laten staan

(Foto: VSK)
Ondernemer in beeld

Uitbreiding terrassen mag drie maanden langer

  Toerisme

De Voorschotense horeca mag nog drie maanden langer de uitgebreide terrassen laten staan. Dat heeft het college besloten naar aanleiding van de nieuwe coronamaatregelen waarbij restaurants en cafés om 22.00 uur ’s avonds dicht moeten. ‘We willen onze horeca-ondernemerssteunen in deze moeilijke tijden’, aldus burgemeester Aptroot.

De uitbreiding van de terrassen is op 1 juni ingegaan, toen de horeca na een sluiting van 2,5 maand weer open mocht. Dat gebeurde in de Voorstraat na overleg met omwonenden. De vergunning werd afgegeven tot 1 oktober, einde van het terrasseizoen, maar wordt nu dus met drie maanden verlengd.

‘Als de horeca-ondernemer daar tenminste behoefte aan heeft’, vult wethouder Paul de Bruijn er aan toe. ‘Er zijn ook ondernemers voor wie het niet hoeft. Daarom houden we een inventarisatie.’ De ondernemers die de uitbreiding willen handhaven moeten daar wel zo snel mogelijk een aanvraag voor indienen bij de gemeente. ‘Zij krijgen dan met kerende post antwoord’, belooft burgemeester Aptroot. Hij heeft met omwonenden op de Voorstraat gesproken en ‘die hebben er absoluut geen probleem mee, gezien de bijzondere omstandigheden.’

Het Wapen van Voorschoten gaat sowieso de aanvraag indienen. ‘Alhoewel het eigenlijk niet zo heel veel zin heeft’, zegt eigenaresse Mariëtte Mol. ‘We mogen, ondanks dat we een dubbel terras hebben, met de nieuwe regels maar 40 mensen buiten ontvangen. Dat betekent dat minder dan de helft van de beschikbare ruimte gebruikt wordt, heel jammer. Veel senioren, tot zelfs 95 jaar, hebben al aangegeven zich bij ons op het terras veilig te voelen. Ze gaan vaak helemaal achterin zitten en blijven daar een tijdje. Moeten we hen dan weg sturen omdat er andere mensen ook op het terras willen zitten terwijl er ruimte genoeg is? We zullen ons moeten houden aan de regels!’

Ook La Casita heeft inmiddels al een aanvraag ingediend. ‘Wij hebben minder terrasruimte dan het Wapen maar kunnen de extra ruimte goed gebruiken’, zegt eigenaar Paul Bruijnzeels.

Daarnaast zijn veel regels nog niet duidelijk. ‘Binnen mogen er maar 30 mensen tegelijk in één ruimte zijn’, aldus Mariëtte. ‘Wij beschikken over twee ruimtes, en ook twee podia, de verhogingen. Mogen we daar ook mensen ontvangen? Het lijkt er wel op en we gaan het zeker zo inrichten maar het was handiger geweest als het vloeroppervlak wordt berekend, dus het aantal mensen per m2, dan kun je het uitrekenen en weet je waar je aan toe bent.’
Bij La Casita zijn drie ruimtes. ‘Daar kunnen lang niet allemaal 30 mensen in, dus je verliest sowieso klandizie’, vertelt Paul. ‘Maar in principe kunnen we, ook met de nieuwe regels, nog heel wat mensen kwijt.’

En hoe zit het met de sluitingstijd van 22.00 uur? ‘Met de oude regels konden we nog twee shifts voor het diner realiseren’, antwoord Mariëtte. ‘Eentje van 17.00 tot 20.00 uur en eentje vanaf 20.00 tot 23.00 uur. Je kunt bij de nieuwe regels iemand die de tweede shift neemt niet vertellen dat ze om 21.00 uur het laatste drankje krijgen. Dus je kunt waarschijnlijk nog maar één shift voeren. En die eindtijd moeten wij gaan handhaven. We zullen mensen moeten wegsturen die hier nog een drankje willen drinken. Die stoppen echt niet maar gaan thuisgewoon verder. Hier kunnen we de vinger aan de pols houden, thuis niet.’
Ook bij La Casita wordt geprobeerd twee shifts te hanteren. ‘Ook dat zal lang niet altijd gaan lukken maar we doen wel ons best.’ Wie van de Spaanse lekkernijen wil genieten kan ook nog steeds de afhaalmaaltijden bestellen.

Het terras wordt in ieder geval de komende maanden belangrijk. Het Wapen gaat het een groot warm en gezellig terras bouwen met bescherming tegen de wind om ervoor te zorgen dat gasten nog weken buiten kunnen zitten en overweegt ook om weer afhaalmaaltijden aan te gaan bieden. 

Café De Lindenboom aan de Voorstraat heeft ook de aanvraag al ingediend en wil eveneens een tent gaat plaatsen. ‘Een tent die we aan één kant dicht kunnen doen maar aan de andere kant open en met verwarming’, zegt eigenaar Sjoerd van Essen. ‘Zo kunnen onze gasten comfortabel buiten zitten en kunnen we de 1,5 meter prima handhaven.’ De Lindeboom gaat op vrijdag, zaterdag en zondag ook eerder open, vanaf 14.00 uur. 


&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=voorschotensekrant.nl&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;
Meer berichten