100 jarig bestaan Brasserie Cronesteyn
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Cronesteyn in de jaren 60. De brasserie bestaat 100 jaar. Foto: pr
Cronesteyn in de jaren 60. De brasserie bestaat 100 jaar. Foto: pr
Ondernemer in beeld

100 jarig bestaan Brasserie Cronesteyn

  Zakelijk

Brasserie Cronesteyn aan de Vlietweg 2 te Leiden bestaat 100 jaar en daarom is het eind deze maand hele week feest in Cronesteyn. In deze feestweek serveert Cronesteyn een speciaal jubileummenu van viergangen omkleed met verrassende amuses en een welkomstdrankje. Met 83 van de 100 jaar in eigendom van de familie Overdevest is Cronesteyn een echt familiebedrijf. Eigenaar Ronald Overdevest, geboren boven het café, is van de 3e generatie en vertelt hoe Cronesteyn zich door de jaren heen aanpaste aan nieuwe omstandigheden en trends.

door: Nico Fennes

Cronesteyn is 100 jaar geleden gebouwd door de heer Leeflang die voorheen een café uitbaatte aan de Haagweg. Leeflang – een Zoeterwoudenaar in hart en nieren – wilde geen Leidenaar worden. Na de annexatie van de Haagweg door Leiden liet hij Cronesteyn bouwen op Zoeterwoudse grond aan de Vlietweg. In die tijd kon je nog vanaf Cronesteyn naar de duinen kijken.

In 1936 nam opa Overdevest het café over. Opa was melkboer en wilde onder het café een melkfabriek beginnen. In de kelder plaatste hij o.a. een melkbusspoelinstallatie.

Door de oorlog kwam de melkfabriek niet van de grond en kort na de oorlog overleed opa. Oma Overdevest draaide het café verder om het in 1963 aan de ouders van Ronald, Piet en Ellie Overdevest, over te dragen.

In de jaren '70 was Cronesteyn één van de grotere cafés in Leiden. Het was een traditioneel bruincafé met een biljart. Met Ellie in de keuken en Piet achter de bar, was Piet een begrip in de wijde omgeving. De mensen kwamen voor gezelligheid aan de bar of het leggen van een biljartje naar 'Piet'. Het waren andere tijden. Er gebeurde altijd wel wat in het café. Op de zaterdagmiddag bijvoorbeeld zat het café vol met bezoekers die gezamenlijk naar het radioprogramma 'De Dik Voormekaar Show' luisterden.

Vanaf de jaren 70 is Cronesteyn flink uitgebreid. De Leidse kantoren, waaronder Heerema Offshore, bezochten Cronesteyn steeds vaker voor urenlange zakenlunches. Lunches en diners draaiden beter dan het cafébezoek. Cronesteyn werd eetcafé. De serre werd erbij getrokken en het biljart maakte plaats voor restauranttafels. In '94 is er uitgebouwd naar de huidige omvang. De omliggende terrasruimte werd ommuurd en de toegangsdeur, die voorheen schuin op de hoek zat, naar de voorzijde verplaatst. Ronald wijst naar de plaats waar voorheen buitenramen zaten.

Piet regelde dat Ronald gedurende een jaar bij restaurant Allemansgeest de kneepjes van het vak kon leren. Na dat stagejaar volgde Ronald de koksopleiding en begon in '94 in Cronesteyn.

In het nieuw aangebouwde deel was het onder leiding van Ronald chique dineren. Het oude deel bleef eetcafé met een eenvoudiger kaart. Na verloop van tijd is het samengegaan in de huidige brasserie met één gevarieerde kaart van lunchgerechten tot luxe à la carte. De brasserie heeft capaciteit voor 90 gasten binnen en 180 op het buitenterras.

Ronald vertelt: "Onze klassieke bereiding in een moderne combinatie is wat onze gerechten aantrekkelijk maakt voor 50-plussers uit voornamelijk Zoeterwoude, Leiderdorp en Voorschoten. Bijvoorbeeld zuurkool in combinatie met pompoen en een rilette van klassiek gestoofd stoofvlees. Bekend staan we om onze heerlijke kalfslever met appel en ui, een gerecht dat we al 45 jaar aanbieden. Nu is het wildseizoen, de mooiste tijd van het jaar voor ons met wildgerechten van fazant en eend.

Onze klandizie is door de jaren heen mee veranderd. Na de gezellige cafébezoekers volgden de, veelal mannelijke, zakenlui en zijn het tegenwoordig in de middag meer vrouwen voor een high-tea. Door onze ervaring hebben we gevoel voor trends en passen we ons naar behoefte aan. Het heeft een brede vaste klantenkring opgeleverd die regelmatig terugkomt."

Met Ronald als chef-kok, broer Jeroen als bedrijfsleider, moeder Ellie die nog meewerkt, een creatief koks-team en uitstekende bediening is het goed toeven in Cronesteyn.

Behalve de maandag is Cronesteyn de hele week vanaf 11:00 uur open. Sterke punten zijn dat vanaf 12 uur alle gerechten van de kaart besteld kunnen worden, bijvoorbeeld voor een vroeg diner, de keuze van 15 wijnen op glas en, niet onbelangrijk, dat je altijd kan parkeren.

29 november is de dag dat Cronesteyn precies 100 jaar bestaat. Dat heugelijke feit wordt die dag in besloten kring gevierd. Iedereen is verder welkom in de feestweek, dat is in de laatste week van november.

Ronald gaat vast en zeker door om de 100 jaar familie Overdevest in Cronesteyn vol te maken, maar wie hem uiteindelijk opvolgt is onzeker voor Ronald, zelf zonder kinderen.

Informatie over de menu's en reserveren high tea: zie www.brasseriecronesteyn.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten