400 kerstdiners in dozen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
<p>Het team van De Knip met chefkok/eigenaar Marcel van Teijlingen. Foto: PR</p>

Het team van De Knip met chefkok/eigenaar Marcel van Teijlingen. Foto: PR

(Foto: )
Ondernemer in beeld

400 kerstdiners in dozen

  Zakelijk

Voorschoten heeft het kerstdiner massaal bij de lokale horeca besteld om zo de getroffen ondernemers een steuntje in de rug te geven. Bij restaurant De Knip kwamen er maar liefst 400 bestellingen binnen. Daarmee was de kersteditie uitverkocht. Een terugblik op een bijzondere kerst in coronatijd, zonder vakanties of restaurantbezoek maar gewoon thuis, in kleine groepjes. 

‘We hadden er wel 800 kunnen doen, maar daar hebben wij geen capaciteit voor’, zegt chefkok/eigenaar Marcel van Teylingen. ‘Na 375 bestellingen plaatsten we op internet dat we uitverkocht waren. De dag erna stond de telefoon nog roodgloeiend. We hebben toen nog enkele vast gasten een bestelling beloofd.’

Geen mooi gedekte tafels met kaarslicht bij het restaurant aan de Kniplaan maar het kerstmenu in grote dozen voor de gasten thuis. Toch een mooi inkomen? ‘Dat zou je denken maar vergeet niet dat al het verpakkingsmateriaal vreselijk duur is’, verzucht Marcel. De menu’s waren al aantrekkelijk geprijsd maar door de hoge bedragen die voor de verpakkingen moest worden betaald, bleef er uiteindelijk maar weinig over voor de horeca-ondernemers die ook nog eens de drankomzet missen. 

‘Natuurlijk had ik liever iedereen hier in het restaurant ontvangen maar gezien de omstandigheden ben ik ontzettend blij dat zoveel mensen bij ons hebben besteld. Voor ons was het niet nieuw trouwens, we doen dit al zo’n 20 jaar maar  normaal gesproken hebben we 15 bestellingen en een vol restaurant. Dat was nu wel anders maar je bent ondernemer, je zoekt naar mogelijkheden om te ondernemen en in contact te blijven met je gasten. Dat is wel gelukt.’ Niet alleen De Knip maar vrijwel alle Voorschotense horeca boden kerstmenu’s aan en daar is veel gebruik van gemaakt. 

De voorbereidingen bij De Knip begonnen al in september. ‘Toen hebben we de menu’s samengesteld, in oktober moesten we dicht en vanaf begin december was wel duidelijk dat het lang ging duren dus zijn we de kerstcatering gaan uitbreiden. Naast het vijf-gangen kerstmenu besloten we ook aparte gerechten aan te bieden en onze gasten de kans te geven zelf het menu samen stellen. Dat was een schot in de roos en de bestellingen stroomden binnen.’ 

Marcel heeft, samen met zijn voltallige team en een bevriende kok, heel wat uren gemaakt.  ‘Het was een enorme klus. Normaal gesproken kook je en het gerecht wordt direct uitgeserveerd. Nu was het vooral de administratie die veel tijd kostte. Het merendeel van het menu was voor de besteller kant en klaar maar een aantal gerechten moesten thuis verder afgemaakt worden. Dan moet je op een andere manier gaan koken en zorgen dat het gerecht later, en op de juiste manier bereid, lekker is. Toen het koken klaar was, moest alles in bakjes met kleurstickers gedaan worden. Dat alleen al heeft ons zeker 16 uur gekost. Ook hebben we een instructiefilmpje gemaakt over hoe je het gerecht leuk op bord kan dresseren en een uitleg hoe de gerechten af te bereiden. De reacties waren allemaal enthousiast. Veel van onze gasten vonden het ontzettend handig, nu hoefden ze niet dagenlang inkopen te doen maar konden alles hier afhalen. Regelmatig kregen we te horen dat ze het komende kerst absoluut weer gaan doen.’ 

Wordt dit dan het nieuwe normaal? ‘Oh, nee ik hoop van niet. We kunnen straks weer gewoon bij elkaar zitten, wellicht nog met mondkapjes. Thuis of in het restaurant. Ik voorzie dat de horeca in april weer regulier open mag en dat is geen moment te vroeg want het houdt financieel een keertje op. Ik ben blij met de hulp vanuit de overheid maar het is niet genoeg om alle kosten te dekken. Er moet maandelijks geld bij. Daarin ben ik niet alleen, de hele horeca teert financieel in en dat is echt niet lang meer vol te houden. Maar ik verwacht dat tegen het eind van dit jaar een groot deel van de inwoners is ingeënt en dan kan er weer veel meer dus ik denk dat het restaurant met kerst 2021 wel weer vol zit. Met misschien ook wel veel bestellingen voor thuismenu’s, wie weet.’  


&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=voorschotensekrant.nl&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;
Meer berichten