<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
<p>Laman Auto&#39;s van Don Laman is gevestigd aan de Rouwcooplaan 5. Foto: PR</p>

Laman Auto's van Don Laman is gevestigd aan de Rouwcooplaan 5. Foto: PR

(Foto: )
Ondernemer in beeld

Elektrische auto’s met actieradius van 1.000 km komen eraan

  Zakelijk

Nog niet zo gek lang geleden bestond de top 10 van elektrische auto’s met de grootste actieradius uit auto’s die 345 km tot 575 km ver kwamen op één lading. Hoewel dit fabrieksopgaven zijn die in de praktijk kunnen afwijken, bijvoorbeeld door weersomstandigheden, snelheid en geografie, is dit ruim voldoende voor de gemiddelde bestuurder. Die rijdt immers slechts 50 km per dag.

Toch zijn autofabrikanten nog altijd op zoek naar een grotere actieradius. Blijkbaar is dat voor veel mensen belangrijk in hun overweging voor het aanschaffen of leasen van een elektrische auto.

De ‘race to the top’ heeft inmiddels geleid tot een top 10 waarvan de vorige nummer 1 nu op plek 8 zou uitkomen. Het vergroten van de actieradius gaat dus echt snel momenteel.De nummer 10 van de nieuwe lijst komt 537 km ver op één lading, en de nummer 1 zelfs 837 km, gebaseerd op de Amerikaanse meetstandaard (EPA). Omgerekend naar de WLTP meetstandaard die in Europa wordt gehanteerd komt deze vaak ruim 10% hoger uit en is de actieradius mogelijk zelfs meer dan 900 km!

Het gaat hier om de Air Dream Edition R van Lucid Motors uit Californië.Zij zijn als eerste autofabrikant in staat om een elektrische auto van een range boven 500 miles (800 km) in serie te produceren. Dit is een enorme mijlpaal waarmee ‘range anxiety’ (de angst om onderweg zonder stroom te komen staan) definitief voorbij is.

Lucid Motors is opgericht in 2007 en is sinds dit jaar genoteerd op de Nasdaq. De verwachting is dat ze binnen een jaar ook naar Europa komen met de Air, maar Tesla had ook vaak meer tijd nodig om op grotere schaal hun modellen te produceren dus dat moeten we afwachten.
De vraag is echter of deze enorme actieradius nou echt daadwerkelijk noodzakelijk is voor de meeste mensen. Immers, meer actieradius betekent direct een hogere aanschafprijs vanwege de grotere batterijen, die ook zwaarder zijn wat weer tot hogere verzekeringskosten en in de toekomst hogere wegenbelasting leidt (elektrische auto’s zijn in Nederland tot 2025 vrijgesteld van wegenbelasting).

Een aantal maanden geleden schreef ik dat mensen er goed aan doen om zich niet blind te staren op de actieradius van hun elektrische auto en dat het vaak relevanter is om te kijken hoe ze de auto precies gaan gebruiken en hoe snel deze onderweg kan opladen. Dit is voor mij nog steeds de belangrijkste graadmeter want dit soort extreme actieradiussen zijn voorlopig alleen nog maar weggelegd voor de top van de markt, en niet voor de massa.

Het positieve is natuurlijk wel dat de technologische ontwikkelingen, in het bijzonder die op gebied van efficiency (hoeveel kWh heeft een elektrische auto nodig om 100 km ver te rijden), ook razendsnel gaan. En dat moet ook wel, want het is niet haalbaar om een steeds grotere actieradius te halen door alleen maar grotere accupakketten in een auto te monteren. Uiteindelijk wegen de voordelen van een grotere actieradius dan niet meer op tegen de nadelen, zoals de hogere prijs, het hogere gewicht en meer slijtage van banden en remmen.

Lucid heeft Tesla, de grootste uitdager in de autowereld, nu zelf uitgedaagd. Hoe mooi is dat! Ongetwijfeld zal Elon Musk een plan hebben om terug te slaan, net als andere automerken die vele tientallen miljarden investeren om elektrische auto’s te ontwikkelen. En dat is goed nieuws want we hebben dringend behoefte aan auto’s zonder uitstoot die betaalbaar zijn voor de massa en die mensen in de staat stellen om comfortabel te reizen zonder lange pauzes om op te laden.
Let the games begin!

Don Laman

Bronnen:
autoweek.nl
lucidmotors.com


&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=voorschotensekrant.nl&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;
Meer berichten