1960, met Bert, Ko, Henk, Isac van Tongeren, Opa Griffioen, Rinus van 't Zelfde. Foto: PR
1960, met Bert, Ko, Henk, Isac van Tongeren, Opa Griffioen, Rinus van 't Zelfde. Foto: PR

Een eeuw Griffioen in het groen en nog meer

Zakelijk Ondernemer in beeld

Als overgrootvader Hendrik Griffioen in Oegstgeest komt werken ziet hij dat de Leidse regio het centrum is van de vaste planten kweek. Zoon Bert gaat aan de slag als landarbeider bij de Fa. Van Egmond en leert daar alles. In 1923 waagt Bert de sprong, huurt een perceel aan de Leidseweg 540 en legt zich toe op het kweken en verkopen van vaste planten en bloemen. Het is de start van een bedrijf dat nog steeds bestaat maar na 99 jaar vertrok uit het dorp. Sjaco Griffioen, derde generatie, verhuisde het bedrijf vorig jaar naar Lisse en het jubileum wordt daar dit jaar gevierd. 

Terug naar de jaren 20. Bert reist op de fiets de hele regio door, zelfs tot aan Haarlem en Boskoop. Als de zaken goed gaan, kan hij het land kopen, trouwt en bouwt een huis op het terrein. De crisis van 1929 slaat ook toe in het bedrijf en de productie loopt flink terug maar het bedrijf kan blijven bestaan. Halverwege de jaren dertig keert het tij en trekt de economie weer aan. Griffioen levert zelfs aan het buitenland. Tot een paar jaar later de oorlog uitbreekt. De kwekerij teelt in oorlogstijd met name bloemen en vaste planten in de volle grond, op een oppervlak van ruim 5.000 aren. Daarnaast wordt op bescheiden schaal groenten en kruiden geteeld, wat fruit in de boomgaard en een kleine hoeveelheid bloembollen. De groente wordt in de omgeving verkocht of ingezet als ‘ruilhandel’. Zo kan het bedrijf blijven draaien en voorziet de grond ook enigszins in de dagelijkse levensbehoeften van de familie. Inmiddels kunnen de twee oudste zonen Henk (1929) en Ko (1931) al helpen.

Na de oorlog is er de wederopbouw en Voorschoten loopt voorop. Berts oudste zoon Henk komt in de zaak en een paar jaar later ook de jongste zoon Ko. In 1954 ontstaat de vennootschap onder firma ‘E. Griffioen & Zonen’. Eind jaren vijftig ontdekt Henk Griffioen het ‘tuincentrum’. Hij verdiept zich in het concept en in 1959 wordt gestart met de verkoop van vaste planten, heesters, rozen, coniferen, bomen en perkplanten op het tuincentrum. Het bedrijf behoort tot de eerste vijf tuincentra in Nederland.

In 1969 draagt vader Bert de zaken over aan zijn zoons en in 1979 besluiten de broers het bedrijf op te splitsen. Henk Griffioen krijgt dan met zijn zoon Bert de kwekerij in handen, terwijl Ko Griffioen zich ontfermt over het tuincentrum. Henk Griffioen verhuist daarna met de kwekerij naar de Veurseweg, Ko Griffioen blijft met het tuincentrum op de Leidseweg. 

In 1981 komen enkele tuincentra bijeen, ze beginnen met ‘Intratuin’ een nieuw, vrijwillig samenwerkingsverband. Ook Griffioen’s Tuincentrum sluit zich aan. Vanaf dan wordt de bedrijfsnaam ‘Intratuin Griffioen’: een nieuwe naam, een vertrouwd begrip. Als Ko Griffioen in 1989 plotseling overlijdt, is zijn zoon Sjaco pas 21 jaar en volgt nog het eindproject aan de tuinbouwschool. Sjaco laat alles uit handen vallen en stapt meteen de zaak van zijn ouders in. Zijn moeder blijft eigenaar maar na een uitbreiding halverwege de jaren 90, neemt Sjaco het bedrijf over. 

Het bedrijf blijft groeien en al gauw is het pand te klein maar uitbreiden zit er niet in daarvoor is het terrein te klein en de toegangsweg, Leidseweg-Noord, te smal. Sjaco verkoopt het land in 2007 aan een projectontwikkelaar. Wat volgt is een lange en moeizame tocht naar een nieuw pand. In 2018 lijkt de oplossing in Katwijk te liggen maar de gemeente trekt in 2020 de stekker uit het project. Eind 2020 vindt hij een plek in Lisse. Een bestaand tuincentrum dat eerst verbouwd moet worden. In 2021 slaat het noodlot toe, het pand brandt tot de grond toe af. Maar Sjaco liet zich niet uit het veld slaan. Het puin werd geruimd en op 1 april 2022 werd het nieuwe pand Heereweg 350 geopend door de burgemeester van Lisse. Inmiddels staat er een hypermodern tuincentrum met alles voor tuin, balkon en meer en met een eigen restaurant. Er is in 100 jaar veel veranderd.

In 1972 zag de Fa. E. Griffioen & Zn. aan de Leidseweg er zo uit. Inmiddels wordt er een wijk gebouwd. Foto: PR

Nieuws overzicht

Afbeelding
Vinder rijbewijs neem svp contact op 5 uur geleden
Afbeelding
Zware fietsen niet meer welkom??? 22 sep., 14:27
Afbeelding
Samen een terrasje pikken! 22 sep., 14:24 1
Afbeelding
Wethouder Hubert Schokker geeft startsein Stoptober 22 sep., 13:52
Afbeelding
Intratuin Lisse trapt af met betoverende kerstshow 22 sep., 13:28 1