Richard van Roessel neemt graag de tijd om alle wensen en mogelijkheden voor een uitvaart samen door te spreken. Foto: Mieke Meesen.
Richard van Roessel neemt graag de tijd om alle wensen en mogelijkheden voor een uitvaart samen door te spreken. Foto: Mieke Meesen. Foto:

Een mooi afscheid als ode aan het leven

Algemeen

Er komt voor nabestaanden heel veel op je af bij het voorbereiden van een afscheid van een dierbare. Als er dan iemand is die de regie houdt, aandacht heeft voor alle wensen en je vertelt wat de mogelijkheden zijn, dan is dat van grote waarde voor de nabestaanden, die net geconfronteerd zijn met het overlijden van een dierbare. 

Uitvaartondernemer Richard van Roessel van Maestro-Uitvaarders is 24 uur per dag beschikbaar om nabestaanden te helpen bij het organiseren van een afscheid. ‘Het is mijn missie om iedereen een afscheid te geven, dat past bij haar of zijn leven’, vertelt hij. 

Niet alleen
verdriet om het
verlies, maar
ook een ode
aan het leven

‘Een afscheid betekent niet alleen verdriet om het verlies, maar kan ook een ode aan het leven zijn. Om dit mogelijk te maken is het belangrijk om de tijd te nemen voor het gesprek, dat met de nabestaanden plaats moet vinden. Dat zijn vaak hele mooie gesprekken waar iedereen zijn bijdrage aan levert, om het afscheid zo mooi mogelijk te maken. Mijn rol daarin is om alle wensen en ideeën vorm te geven, waarbij mijn stelregel is dat ik er voor ga om alles mogelijk te maken’.

‘Het is mijn passie iemand een afscheid te geven dat past bij het leven. Hoe mooi is het om iemand die bij leven van de natuur, muziek en cultuur hield, een afscheid te geven waarbij je die elementen terugvindt. Tijdens de coronaperiode heb ik ervaren hoe mooi een afscheid in kleine kring kan zijn, gewoon bij mensen thuis of op een plek waar de overledene binding mee had. Maar ik heb ook mooie ervaringen met bijeenkomsten op bijzondere locaties, zoals bijvoorbeeld Restaurant de Knip in Voorschoten en Kasteel Duivenvoorde en Oud-Wassenaar.

‘Veel mensen willen tegenwoordig zelf hun wensen voor hun afscheid bespreken, hoe wil ik begraven worden, waar en op welke manier, zijn vragen waar je dan de nabestaanden niet mee belast. Wie dat van te voren wil bespreken is van harte welkom om vrijblijvend een afspraak met mij te maken’.

Tijdens zo’n afspraak met Richard van Roessel zal je al gauw merken dat hij een bijzonder mens is. Na werkzaam geweest te zijn als financieel manager gooide hij het roer om. Sinds hij in 2008 de 1e NL-kampioen Luchtdirigeren werd, geeft hij workshops luchtdirigeren op familiefeesten, als bedrijfsuitje en bij zorgcentra voor ouderen met dementie. ‘Het is prachtig om te zien wat muziek bij mensen los kan maken en hoe het mensen verbindt.’

Door een opleiding in familie-opstellingen zag hij het belang van goed afscheid nemen en besloot hij in 2013 zelfstandig uitvaartbegeleider te worden. Nu combineert hij deze prachtige vakken als luchtdirigent en uitvaartbegeleider.

‘Ik vind het fijn om er toe bij te dragen dat dood niet eng is, dat dood bij het leven hoort. Je ervaart het door er open over te zijn en over te praten. Dat geldt zeker ook voor kinderen, het is belangrijk om ze bij een afscheid te betrekken. Ik word door scholen geregeld gevraagd er over te vertellen. 

Een aspect dat ook veel aandacht verdient is het betrekken van naasten met dementie bij een verlies. Hou ze niet weg, maar vind een vorm die wel bij hen past’.

MAESTRO -UITVAARDERS
Raaphorstlaan 10A
2245 BG Wassenaar 06-55170520
www.maestro-uitvaarders.nl
info@maestro-uitvaarders.nl

Nieuws overzicht

De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 13 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 13 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 13 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 13 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 19 uur geleden